ГоловнаБлогиБлог Сергія Капліна

Олігархи можуть розпрощатися з українськими газом і нафтою

В Україні майже 110 компаній займаються видобуванням нафти та газу. І лише 20 з них частково або повністю належать державі. Якщо говорити про фінансову складову, то експерти стверджують, що прибутковість нафтогазової галузі дорівнює майже 800%! Колосальні надприбутки для тих, хто володіє родовищами. Тож уявімо собі, скільки грошей зможе піти до державної скарбниці, якщо вони будуть націоналізовані. І все це на фоні україно-російського газового конфлікту. Націоналізація родовищ так чи інакше допоможе частково розв’язати проблему дефіциту газу для населення.

Фото: www.munaigaz.kz

Українська земля неабияк багата на корисні копалини. Але тим, що мало належати усьому народу, розпоряджаються кілька десятків олігархів. Не виключення і нафта з газом. Зайвим буде говорити про те, скільки заробляють бізнесмени на родовищах, назвемо лише їхні імена – Віктор Пінчук, Олександр Онищенко, Ігор Коломойський, Рінат Ахметов, Юрій Іванющенко, Вадим Новинський. І цей список можна продовжувати.

Одна з областей, в якій зосереджена значна частина нафти та газу, є Полтавська. Якщо говорити конкретніше, то майже чверть родовищ нафтогазового комплексу, зосереджена саме тут. І на понад 60 родовищ припадає близько 40 приватних підприємств, які мають спеціальні дозволи на користування нафтогазовими надрами. Думаю, що цих цифр достатньо, аби зрозуміти у чиїх руках знаходиться нафтогазовий комплекс.

І здавалося б, що і газу у нас видобувають достатньо – більше 21 мільярда кубометрів, але й його катастрофічно не вистачає. Тому, щоб забезпечити економічну безпеку, я запропонував Верховній Раді націоналізувати приватизовані нафтові та газові родовища – стратегічні для нашої держави об’єкти. Бо зараз вони збагачують лише своїх власників, а не державу.

У разі ухвалення законопроекту, газові та нафтові родовища будуть викуплені у власників або примусово відчужені на підставі рішення суду. Перелік приватизованих родовищ буде готувати Кабмін, Верховна Рада затверджуватиме, а націоналізувати – Фонд державного майна. Оцінка родовищ буде здійснюватися незалежними оцінювачами. У разі незгоди з розміром компенсації, Фонд держмайна буде звертатися до господарського суду за місцем знаходження родовища, аби він визначив викупну ціну. Відшкодування відбуватиметься у грошовій формі та/або в обмін на держоблігації.

Також варто подумати і про якнайшвидшу децентралізацію бюджетів. Наприклад, підприємства, які видобувають газ і нафту на території Полтавської області, не завжди платять у місцеву казну податки. Так, «Полтавагазвидобування» 1,8 мільярда гривень податків сплачує не в місцевий бюджет. Я підготував клопотання до Президента, щоб перереєструвати це підприємство у Полтаві.

Думаю, що досить обкрадати країну, мов липку. Передача таких стратегічних підприємств, може стати першим кроком до соціальної справедливості та повернення народу того, що йому належить по праву.

Сергій Каплін Сергій Каплін , Народний депутат, представник профспілок в Парламенті, лідер Партії простих людей
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram