З чого почати стартап та чим допоможуть сім'я, друзі та дурні

Слово «стартап» сьогодні стало надзвичайно модним. Водночас небагато людей може чітко пояснити його суть і тим більше навести приклади успішних стартапів. Можете перевірити себе і спробувати згадати.

Фото: discovermoney.ru

Насправді, це дуже просто: Facebook, Google, Wikipedia, YouTube, В Контакте, Twitter, Firefox, Instagram, Amazon.com, MySpace. Назви добре відомі навіть пересічному користувачу.

Усі ці проекти об’єднує спільна історія – команда талановитих людей мала ідею, знайшла інвестиції і перетворила свою мрію у багатомільйонний бізнес.

Дехто з вас скаже: гарних ідей багато, але як перетворити їх на гроші? На мій погляд, варто скористатися порадою великого мультиплікатора та геніального бізнесмена Уолта Діснея: «Правильний спосіб почати щось: кинути говорити і робити».

Щоправда, окрім бажання і віри у себе, в арсеналі стартапера-початківця мають бути ще три складові.

1. Ідея, яка може зацікавити фокус-аудиторію, на яку вона має розповсюджуватися.

2. Команда, з якою цю ідею можна реалізувати.

3. Фінансовий партнер, який зможе забезпечити перший етап стартапу.

Зазвичай, коли ми говоримо про стартап, перші асоціації – це ІТ сектор. Але насправді стартап може бути пов'язаний з будь-якою галуззю. Головне знайти людину, яка повірить у вашу ідею та побачить у ній раціональне зерно.

Якщо ви ще не маєте досвіду залучення фінансів, гроші найкраще шукати за правилом трьох F: family, friends, fools – родина, друзі, дурні.

Родина та друзі

Одразу треба сказати, що ця система має як багато переваг, так і багато недоліків. Родина та друзі – це люди, які найкраще вас знають, розуміють вашу особистість, бізнес-схильність, тобто у вас вже є кредит їхньої довіри, під який ви й отримаєте інвестиції.

Насправді, у світі є безліч успішних проектів, які починались з 5-10 тисяч доларів, а зараз коштують мільйони. Зокрема, гра World of Tanks, яка була створена для 40 тисяч гравців, а зараз налічує мільйони гравців у світі.

У чому ризики залучення капіталу від близьких? Перш за все, у тому, що цей капітал може бути останнім. Щоразу, коли ви ризикуєте останніми коштами, ви маєте неадекватні оцінки щодо їх повернення, а також, чи правильно ними розпоряджаєтеся. Пощастить, звичайно, якщо ваша сім’я професійно ставиться до інвестицій. Але швидше за все ваші друзі чи близькі не розуміють цю справу настільки глибоко, як професійний інвестор. Відповідно, їх очікування часто не відповідають дійсності. Тим паче, що згідно з практикою 75 % усіх стартапів закриваються вже в перші п’ять років.

Найгірше що може статися, це навіть не те, що ви втратити кошти, а те, що втратите друзів чи зіпсуєте відносини з родиною.

Тому головна порада – беріть кошти тільки в тих, хто готовий їх втратити, та в тій кількості, в якій вони готові втратити.

Дурні

У цьому випадку це слово не має негативного значення. Мова йде про людей, які не є професійними інвесторами, не знають вас достатньо добре, щоб бути вашими друзями і не розуміють ваш бізнес настільки, щоб бути експертами чи частиною цього бізнесу. Але вони мають кошти, які готові вкласти у достатньо ризиковані активи. Чим відрізняється дурні від родини чи друзів? Тим, що при негативному розвитку старптапу з друзями чи родиною, ви зіпсуєте стосунки, а зі сторонніми інвесторами – станете ворогами.

Це те, що стосується непрофесійних гравців на ринку стартапів, непрофесійних інвесторів. Але багато великих компаній розуміють, що пошук ідей, це також велика частина їх діяльності, якою треба займатися. І для цього створюються окремі умови, починаючи від базових старптап- конференцій, бізнес-інкубаторів, де ці ідеї вирощують, та закінчуючи професійними гравцями – так званими інвестиційними-ангелами, які готові віддати частину свого капіталу, щоб запустити стартап. Часто вони заходять в акціонерний капітал такого товариства з блокуючим пакетом, щоб мати змогу приймати рішення.

Зазвичай, бізнес-ангели – це інвестори, які дуже добре розуміють всю складність інвестиційного процесу. Вони вже втратили гроші, зрозуміли чому втратили, зрозуміли базовий алгоритм успішності старптапу, добре розуміють всі його цикли й готові повірити вам та долучитися до реалізації вашої ідеї.

Часто вони вкладають навіть не стільки в ідею, як в особистість. Тобто ви маєте сподобатися своєю харизмою, презентаційними якостями. Це певним чином довгостроковий прорахунок, мета якого налагодити стосунки з талановитими початківцями, з якими у майбутньому можна розвивати й інші перспективні проекти.

І зрештою, кошти на втілення вашої ідеї можуть дати великі професійні гравці: банки, фонди, інші структури. Вони добре розуміють всі ризики таких вкладень і навіть у випадку провалу, ви можете продовжити співпрацю з ними у інших проектах. Кожен раз, коли ви зможете переконати їх в своїй ідеї, ви матимете можливість отримати гроші під її фінансування.

Тож, якщо ви молодий український стартапер і маєте проект, що не потребує великих коштів, я б порадив скористався правилом трьох F. Це найправильніший спосіб навчитися самому управляти коштами і набити свої гулі. Це дає змогу в подальшому бути більш обачним, прагматичним, і прораховувати кроки далі, ніж звичайно. Тобто, це той досвід, який можна лише купити, а купувати за власні кошти значно приємніше та в кінцевому результаті менш болісно, ніж робити це з дурнями чи інвесторами. І лише маючи вже певний досвід – доцільно залучати професійних інвесторів.

Коли ви успішно зможете реалізувати один-два, навіть невеличкі проекти, інвестори почнуть самі приходити до вас і пропонувати фінансування, тому що будь-який бізнес, який приносить гроші, цікавий для тих, хто хоче ці гроші заробити.

Костянтин Євтушенко Костянтин Євтушенко , Бізнесмен, громадський діяч
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram