Україна як альтернатива «Південного потоку»

У четвер уряду з третьої спроби вдалося протягнути через Верховну Раду закон, за яким він отримав право передати українську ГТС в управління одній з американських чи європейських компаній.

Фото: EPA/UPG

Це рішення не додасть газу нашій ГТС, і не вирішить питання блокування будівництва «Південного потоку». Але однозначно погіршить переговорні позиції України щодо забезпечення газом в осінньо-зимовий період 2014-15 років.

Вимушений констатувати, що це не перше стратегічно неправильне рішення у сфері енергетики. Спершу було сподівання отримати у жовтні реверс газу із Європейського союзу. А потім – відмовитись влітку від закачування газу до підземних сховищ газу (ПСГ).

Як представник профільного комітету, однозначно стверджую: починаючи з листопада у європейській ГТС буде недостатній обсяг газу для того, щоб забезпечити реверсні поставки в Україну. Єдиний час, коли можна було закачувати газ – з червня по 15 вересня, коли на європейському ринку є надлишок газу, який подається з Північної Африки та Північного моря. У в Європі недостатньо газових сховищ, аби його туди закачувати. Тож саме цей газ Україна могла купити (в обсягах 8-10 млрд. кубометрів), що допомогло б пережити січень-лютий – пікові місяці споживання газу в Україні.

Потрібно пам’ятати, що Росія для себе визначила стратегічною метою заморозити Україну цієї зими, і фактично привести нас до гуманітарної катастрофи. Бо газу в українських сховищах навіть при обмеженому споживанні вистачить лише до початку січня. І як тільки Україна почне - навіть за погодженням з європейськими партнерами - відбирати транзитний газ, Росія може зупинити газопостачання на українсько-російському кордоні.

До цього часу українські ПСГ вже будуть порожні. У нас не буде жодного ресурсу, і Європа не зможе нам подати газ в необхідній кількості через власний пік споживання.

Як треба було діяти, щоб уберегти від гуманітарної катастрофи Україну, адже у нас може бути не одна, а десятки таких трагедій, як були в Алчевську?

Кабмінові потрібно було провести перемовини з урядами Болгарії, Румунії, Греції, Австрії, Німеччини – країнами, які зацікавлені в будівництві «Південного потоку». І запропонувати їм міноритарні пакети в українській ГТС, можливо навіть на пільгових умовах - щоб вони стали повноцінними акціонерами нашої «труби» й були зацікавлені у підтриманні високої надійності та в доброму технічному стані. При цьому висунути їм дві умови: по-перше, вони відмовляються від участі в будівництві «Південного потоку», і по-друге, вони разом з Україною ставлять умову Росії та закуповують газ на українсько-російському кордоні.

Тільки такий варіант гарантував би Україні стабільне газопостачання цієї зими та транзит на десятки років наперед.

На превеликий жаль, уряд пішов хибним шляхом, який веде Україну до енергетичної катастрофи. Рекомендую нашим урядовцям хоч іноді користуватись висновками наукових інститутів, які проводять стратегічні дослідження і дають відповідні рекомендації.

Зараз під шумок війни чиниться спроба фактично без жодних конкретних умов передати українську ГТС в управління іноземцям. Ми уже вдруге робимо стратегічну помилку: спочатку Україна запросто віддала свою ядерну зброю, а тепер ми віддаємо газову трубу – також без жодних гарантій щодо постачання газу і без гарантованих обсягів транзиту.

Розумію, що моя позиція може бути перекручена популістами. І те, що я критикую кроки уряду, може бути подано як загравання з країною-агресором.

Я не критикую, я попереджаю і пропоную надійний варіант вирішення проблеми. Це можуть підтвердити і фахівці енергетичної сфери.

Що можна порадити пересічним українцям в таких умовах?

Перше. Хто має можливість – ставте котли для використання твердого палива, закуповуйте дрова, вугілля тощо.

Друге. Я рекомендував уряду в терміновому порядку, де це можливо, почати переводити ТЕЦи з газу на вугілля. А де немає відповідної інфраструктури (як у Києві) – заздалегідь закупити в необхідній кількості мазут. На це уряду треба виділити кошти негайно, щоб закупити мінімум 1 млн. тонн мазуту ще до опалювального сезону. Але уряд цього не робить, фактично підготовку до зими зірвано.

У зв’язку з цим я звертаюся до всіх громадян України: можливо, якщо мільйони українців напишуть у Facebook Кабміну і урядовцям, ті почують голос народу. І хоч із запізненням, але почнуть це робити.

Николай Рудьковский Николай Рудьковский , Председатель Социалистической партии Украины
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram