ГоловнаБлогиБлог Оксаны Продан

Дерегуляція: і далі будемо латати "дірки" чи побудуємо нову, не корупційну систему?

Український малий і середній бізнес – основа середнього класу – потребує нових правил гри. Давайте будемо справедливими: в роботі підприємців поки що нічого не змінилося. Як і раніше, діє 87 законів (!), що зобов’язують їх отримувати дозвільні документи або ж регулюють господарську діяльність.

Фото: discovermoney.ru

Що робити в такій ситуації? І далі латати «дірки», як і раніше? Тобто, вносити зміни в деякі закони, по клаптику відвоювати у чиновників території, і робити їх вільними від корупції? Чи, все-таки, побудувати нову європейську систему, яка стимулює приватну ініціативу і, відповідно, дає поштовх всій українській економіці?

Для мене, як людини, яка вже не один рік займається дерегуляцією відповідь очевидна: лише докорінна і миттєва зміна Системи дає шанси на успіх, оскільки постійно ремонтувати і фарбувати будинок, який вже давно прогнив зсередини, немає жодного сенсу.

Саме тому мною та моїми колегами з фракції «УДАР» був розроблений проект Закону «Про ліквідацію надмірної регуляції».

В чому його суть?

Дві ключові позиції.

По-перше, через рік, після прийняття Закону, припиняється дія тих самих 87 законів в частині, яка стосується необхідності отримання підприємцями дозвільних документів.

По-друге, Уряду дається час (6 місяців) на те, щоб разом з експертами та міжнародними організаціями розробити законопроекти щодо здійснення регулювання та видачі дозвільних документів у відповідності до європейських норм та правил.

Тобто, встановлюється чіткий дедлайн. Ми ставимо урядовців перед вибором – або вони готують європейські норми ведення бізнесу в Україні, або залишаються без роботи.

На жаль, але законопроект не набрав необхідної кількості голосів. Виявилося, що не всі депутати готові жити по-новому.

Законопроект про ліквідацію надмірного регулювання підтримали фракції «УДАР», «Свободи», «Суверенна європейська Україна», а також частина позафракційних депутатів і не підтримали «Батьківщина», ПР, КПУ та «Економічний розвиток».

Про що це свідчить?

Про те, що в парламенту відсутнє бажання демонтувати стару корупційну систему. Дехто думає, що зміняться лише таблички на кабінетах, а суть залишиться та сама. Але вони глибоко помиляються.

Тому особисто я зроблю все, щоб законопроект ще раз з’явився в сесійній залі. Тому що іншого виходу, крім ліквідації надмірного регулювання, в нас немає. І якщо це не зробить діючий парламент, питання буде винесено на розгляд Верховної Ради наступного скликання, яка може бути обрана вже восени цього року.

Оксана Продан Оксана Продан , Народний депутат 7 і 8 скликань, Радник Голови Асоціаціі міст України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram