ГоловнаБлогиБлог Руслана Демчака

На вимогу кредитора

Україна почала трьохрічний марафон із скорочення фіскального розриву.За три дні до завершення першого кварталу Верховна Рада схвалила другий за історію незалежної України секвестр державного бюджету.

Фото: Макс Левин

Вперше це сталося в липні 2010 року, коли уряд скоротив видатки на 17 млрд. грн. і доходи – на 13,4 млрд. грн., щоб задовольнити вимоги Міжнародного валютного фонду для отримання кредиту в $15 млрд. Новий бюджет, за яким країна буде жити в 2014 році, є першим кроком назустріч трьохрічній консолідації державних фінансів, так само запропонованій Міжнародним валютним фондом. Минулого року дефіцит бюджету склав 4,5% ВВП. МВФ, що роками наполягав на оздоровленні українських державних фінансів та скороченні фіскального розриву, дозволив зберегти цього року дефіцит на рівні тогорічного, переглянувши доходи та видатки бюджету на основі реалістичних макроекономічних прогнозів. Відповідно, в основу бюджету лягли прогнози 3%-ого спаду економіки в 2014 році та інфляції в розмірі 12-14%. В результаті, видатки були скорочені на 25,5 млрд. грн., доходи – на 22,4 млрд. грн., а дефіцит – на 3,1 млрд. грн. в порівнянні з попередньою версією бюджету.

Основне скорочення видатків припало на соціальні статті. Найболючіші зміни торкнуться працівників бюджетного сектору. Уряд вирішив відмовитися від запланованого поетапного підвищення середнього розміру мінімальної заробітної плати на 8,1% до 1301 грн. на кінець року. Натомість, він буде заморожений на поточному урівні – 1218 грн.

За розрахунками уряду, цей крок дозволить зекономити 6,8 млрд. грн. на видатках на оплату праці працівникам бюджетної сфери. Також було вирішено скоротити 10% працівників державної влади, тобто на 24 тис. із 249 тис. працюючих наразі держслужбовців. Зокрема, під звільнення підпадуть працівники Верховної Ради, Адміністрації Президента, Секретаріату Кабінету міністрів, апарату Ради національної безпеки і оборони, Державного управління справами, державних колегіальних органів і центральних органів виконавчої влади.

За рахунок цього в держбюджеті залишиться 485,8 млн. грн.. Крім того, було вирішено тимчасово позбавити держслужбовців, прокурорів, суддів права на отримання премій за сумлінну працю та винагороду при виході на пенсію. Проте економія на соціальних видатках не обмежиться лише держслужбовцями. На додачу, уряд замінив допомогу з догляду за дитиною до трьох років, яка становить 33 тис. грн. при народженні першої дитини і 132 тис грн. при народженні третьої та наступної дитини, одноразовою виплатою при народженні дитини в розмірі 41,2 тис. грн. Це, в свою чергу, зекономить бюджету ще 3,5 млрд. грн.

Крім скорочення соціальних видатків, «затягнути пояс» доведеться й різноманітним галузевим міністерствам.

Найсильніше – міністерству аграрної політики, міністерству енергетики та вугільної промисловості та міністерству охорони здоров’я. Загалом на видатках міністерств уряд планує зекономити 26,3 млрд. грн.

Водночас новий бюджет розраховує на додаткові надходження за рахунок посилення податкового навантаження. Зокрема, він передбачає відмову від запланованого рівномірного скорочення податку на прибуток з 18% до 16% до 2016 року та податку на додану вартість з 20% до 17% в 2015 р. Також він передбачає підвищення акцизів на тютюнові вироби та алкоголь на 25%, на пиво – на 42,5% і запровадження прогресивної шкали оподаткування доходів громадян. У результаті затверджений бюджет складає, як і в 2013 році, 4,5% ВВП або 68,5 млрд грн.

Проте , якщо уряд дотримуватиметься домовленостей з МВФ, поточний рік стане лише першим з трьох років фіскальної економії. Згідно заяви Фонду, в меморандумі, який покладений в основу кредиту на $14-18 млрд., Київ і міжнародна організація домовилися про відстрочення більш глибокого корегування фіскальної ситуації на наступні два роки. На 2015-16 рр. програма передбачає поступове корегування видатків, темпи якого будуть співставні з темпами відновлення економіки, а також забезпечення цільового захисту вразливих верств населення.

На даний момент середньострокова мета – скорочення фіскального дефіциту до рівня приблизно 2,5 % ВВП до 2016 року.

Руслан Демчак Руслан Демчак , Народний депутат України, заступник голови комітету з питань фінансової політики та банківської діяльності
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram