Тонка синя грань

«Нова поліція має старі обличчя» - такі висловлювання ми чуємо все частіше, в результаті чого на рівні підсвідомості аналізуємо всі помилки молодих поліцменів крізь шаблон, який не потребує власної розумової активності.

Фото: antikor.com.ua/Юлия Бабич

А може це Ми дивимось на нову поліцію старим поглядом. Поглядом, який відвертаємо від неправильно припаркованого авто, яке заважає проїзду, бо самим інколи треба «На 5 хвилин, Я швидко», поглядом на низько пролітаюче авто на червоне світло, бо «все одно нікого немає». Нова поліція – це не новий правоохоронний орган, це нове сприйняття суспільством колективної громадської безпеки, яке ґрунтується, перш за все, на власній відповідальності та небайдужості.

Нова поліція – це ми, наш новий погляд, наше ставлення до зміни правоохоронної системи в цілому. І патрульна поліція – є точкою опори саме для цих поступових, але радикальних змін.

Мотивація нової хвилі патрульних поліцейських напряму залежить від зовнішньої, суспільної підтримки. Як брудна вода очищується через наповнення чистою поступово, так і в поліції, не можливо за відсутності багаторічного процесу підготовки кадрів змінити систему миттєво. Очищення залежить від кількості чистої води, тобто мотивованих кадрів.

При зменшенні мотивованого набору, який вже відчувається саме з причин зовнішнього впливу – відсутності суспільної підтримки, система все одно має заповнитись, але вже «старими» кадрами, або «хоч кимось», які породжують значну кількість відеофактів на тему «Нічого не змінюється».

Позитивна частина системи сама вичавить з себе «неадекватів», але тільки за наявності критичної маси позитиву. І цією критичною масою є не тільки сучасний кадровий набір, який апріорі буде мати ознаки розбавленості з причин зазначених вище, а й формування нового кадрового резерву з тих, хто через 5 або 10 років прийде в поліцію з зовсім іншим баченням. А цей кадровий резерв залежить від нас, вони ще ходять в садок або школу і сприймають цю професію на рівні підсвідомості через наше сприйняття, або «Нічого не змінюється, там всі неадеквати» або «Їм важко, і їм треба допомогти, бо ми разом».

Є в світі такий соціальний рух «Тонка синя лінія» (#ThinBlueLine) - це фраза і символ, які відображають підтримку поліції серед цивільного населення. Він народився в системі, яка багаторічно вибудовувала повагу до закону. В наших, особливих умовах, тонка синя лінія, є тонкою гранню між старим сприйняттям суспільством правоохоронного органу та новою системою колективної громадської безпеки, одним із інструментів формування якої є саме патрульна поліція, а безпосередніми учасниками - громадяни.

Якщо не змінювати власне бачення, і дивитись «старим поглядом» ми дійсно через деякий час побачимо «Старі обличчя нової поліції».

Денис Осмоловський Денис Осмоловський , Правозахисник
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram