ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Як вкрасти землю в охоронній зоні київського ботсаду: схема екс-нардепа Дубового

Скандальна незаконна забудова на вул. Мічуріна, 44, зупинити яку обіцяв особисто мер Києва Віталій Кличко в присутності прокурора та очільника столичної поліції, є яскравим прикладом безкарності і свавілля нечистих на руку забудовників.

Фото: Макс Требухов

Річ у тім, що цей будинок-монстр будували без жодних дозвільних документів, в межах охоронної зони Національного ботанічного саду ім. М .М. Гришка, де діє мораторій на відведення земельних ділянок і має бути заборонене будь-яке будівництво, та ще й на самозахопленій ділянці. А стоїть за цим всім колишній нардеп родом з Одеси Олександр Дубовой. У 2009 році Верховна Рада України Постановою № 850-VI «Про невідкладні заходи зі збереження територіальної цілісності Національного ботанічного саду ім. М. М. Гришка НАН України» запровадила мораторій на відведення земельних ділянок на відстані 200 метрів від паркану ботсаду та зобов’язала Кабмін встановити 200-метрову охоронну зону навколо установи.

Але якщо тодішньому нардепу дуже захотілось звести будинок на Печерських пагорбах – за 150 метрів від ботанічного саду – то ані мораторій, ані Постанова Верховної Ради йому не указ. Так, його підставна особа – Антон Якуш – у 2014 році нібито придбав будинок площею 72,4 кв. м на вул. Мічуріна, 44 (в межах охоронної зони ботанічного саду). Є навіть договір купівлі-продажу. Тільки будинка нема. І не було на момент укладання угоди. Він згорів … за 35 років до того!!! На засіданні тимчасової контрольної комісії Київради, яку я очолюю, начальник головного слідчого управління столичної поліції повідомив, що цей будинок повністю згорів 14 грудня 1979 року. А 19 грудня 1979 року Виконавчий комітет Печерської районної ради народних депутатів м. Києва прийняв рішення, що будинок по вул. Мічуріна, 44 відновленню не підлягає. Відповідно був відселений, а його колишній власник отримав квартиру. І ось 2012 року – через понад 30 років після пожежі – цей колишній власник звертається до Печерського районного суду з вимогою визнати за ним право власності на будинок по вул. Мічуріна, 44, який, як ми пам’ятаємо, згорів. І ось диво – суд визнає за ним право власності на неіснуючий будинок.

А через два роки він продає згорілий 35 років тому будинок підставній особі Дубового – Антону Якушу. І розпочинається будівництво 5-поверхового монстра на вільній земельній ділянці в охоронній зоні ботсаду. Цікаво, що право власності на цю ділянку визнано рішенням приватного нотаріуса на підставі договору купівлі-продажу неіснуючого будинка. А нічого, що надавати земельні ділянки у власність чи оренду має право тільки Київрада, а не різні приватні нотаріуси? Фактично Дубовой і компанія вкрали у киян заповідну землю.

Разом з тим, вже у 2017 році забудовник отримує довідку, що будинок по вул. Мічуріна, 44 знищено. Той самий, який згорів у 1979 році. А далі ще один фокус. 21 серпня 2017 року рішенням Арцизького суду Одеської області на підставі технічного паспорта визнано право власності на новобудову площею 3 тис. 438 кв.м. за вже за громадянином Латвії Юрісом Міхайловосом. Більше того, суд ще й присвоїв новобудові нову адресу – вул. Мічуріна, 44/1-а.

Вже 8 вересня нотаріус реєструє право власності на будівлю за латвійцем Юрісом Міхайловосом, який за три тижні продає будинок британській компанії Дубового «Трейджері трейд ЛП». А ще за три тижні ця «Трейджері трейд ЛП» укладає договір іпотеки з сусідом пана Дубового. Який звісно ж, називатиме себе добросовісним набувачем. До речі, британська компанія купила новобуд площею 3 тис. 438 кв.м за 492 тис. 141 грн. Це 143 грн. 14 коп. за 1 квадратний метр на елітному Печерську. Просто атракціон небаченої щедрості.

Тим часом у грудні минулого року той самий Арцизький суд скасував своє ж рішення, яким визнав право власності на скандальну довобудову і присвоїв їй нову адресу.

У підсумку маємо таку картину: без рішення Київради про передачу земельної ділянки, в охоронній зоні Національного ботанічного саду, де має бути заборонене будь-яке будівництво, структури екс-нардепа на підставі угоди купівлі-продажу неіснуючого будинка та декількох рішень наших славних судів звели монстра на майже 3,5 тис. кв. м та ще й зареєстрували право власності на нього.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram