ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

На Святошині замість скандальної забудови буде сквер

Сподіваємось, у Святошинському районі столиці на одну «гарячу» точку стане менше. Київська міська рада надала статус скверу земельній ділянці на вул. Львівській, 3, де деяким чиновникам дуже кортіло звести багатоповерхівку всупереч здоровому глузду та позиції громадськості.

Фото: Александр Рудоманов

Боротьба за цю територію ведеться більше 5 років. Річ у тім, що до 2011 року за вказаною адресою функціонувало Міжрайонне диспансерне відділення № 2 Київського міського центрального протитуберкульозного диспансеру. Протитуберкульозний диспансер був закритий і продизиінфекований. Наразі напівзруйнована будівля на вул. Львівській, 3 не використовується.

Тим часом чиновники швидко зорієнтувались, як використати ділянку диспансеру площею 1,79 га, і запропонували інвестиційний проект щодо будівництва житлової багатоповерхівки. Звісно, така ініціатива надзвичайно обурила громаду, адже будівництво на території колишньої протитуберкульозної лікарні становитиме величезну небезпеку для мешканців мікрорайону і самої новобудови. Такі висновки ми отримали від Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві. А, на думку фахівців ДУ «Національний інститут фтизіатрії і пульмонології ім. Ф.Г.Яновського НАМН України», існує значний ризик для мешканців, особливо дітей, у разі використання вказаної ділянки під забудову.

Тому задля безпеки людей на цій території необхідно додатково насипати шар ґрунту, під яким інфекція буде безпечно закапсульована і похована, та облаштувати сквер. Саме таким способом був створений сквер на частині території колишнього протитуберкульозного диспансеру – на вул. Верховинній, 8-10. Власне таку ініціативу ми разом з громадою і намагаємося реалізувати впродовж 5 років. Проте ця ідея постійно наштовхувалась на шалений супротив чиновників.

Я неодноразово звертався до Департаменту охорони здоров’я КМДА з проханням відмовитись від планів забудови цієї території з огляду на небезпеку для місцевих мешканців у разі будівництва. На що Департамент повідомляв, що добровільна відмова від земельної ділянки по вул. Львівській, 3 можлива лише за умови виділення 136 млн. 567 тис. грн. і що Департамент охорони здоров’я спільно з представниками КП «Київське інвестиційне агентство» опрацьовує впровадження інвестиційного проекту щодо будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення та облаштуванням скверу по вул. Львівській, 3. Чиновники придумали такий собі компроміс – забудувати майже 1,8 га, посадивши поряд з десяток дерев для замилювання очей особливо активним громадянам. Ось тільки небезпека для населення в разі можливого будівництва від цього нікуди не зникне.

Також в процесі узгодження проекту рішення Київради про надання статусу скверу ділянці по вул. Львівській, 3 нам часто закидали, що, оскільки це ділянка колишньої медичної установи, то необхідно її залишити для будівництва закладу охорони здоров’я, а не створювати там сквер. Та найцинічніше в цих зауваженнях те, що в інвестиційному проекті, який розробляли чиновники, навіть не йшлося про заклади охорони здоров’я, натомість чорним по білому написано: «Департамент охорони здоров’я спільно з представниками КП «Київське інвестиційне агентство» опрацьовує впровадження інвестиційного проекту щодо будівництва житлового будинку з об’єктами соціально-побутового призначення».

Надання статусу скверу земельній ділянці на вул. Львівській, 3 убезпечить її від забудови на місці колишньої протитуберкульозної лікарні. Це дозволить захистити мешканців від сусідства з небезпечним будмайданчиком. До того ж, ця ділянка площею майже 1,8 га є зеленою зоною з віковими дубами та соснами.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram