ГоловнаБлогиБлог Дениса Москаля

Біличанському лісу повертають ще частину території

Спільними зусиллями громадськості та постійної комісії Київради з питань екологічної політики Біличанському лісу повертають частину територій, що були вилучені ще 2007 року.

Фото: www.facebook.com/ecokilldozer

Постійна комісія Київради підтримала проект рішення «Про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки комунальному підприємству «Святошинське лісопаркове господарство» у кварталі 89 Святошинського лісництва Святошинського лісопаркового господарства (навпроти туристичного комплексу «Пролісок» на просп. Перемоги, 139) у Святошинському районі м. Києва для ведення лісового господарства».

За цю ділянку лісу ми боролися з березня 2012 року. Саме тоді недобросовісний підприємець почав вирубувати 80-річні сосни задля будівництва кафе. Разом з активістами та правоохоронцями ми зупинили варварську вирубку і розпочали тривалу й клопітку роботу для повернення ділянки місту. Нагадаю, що земельна ділянка площею 0,2 га у 89 кварталі Святошинського лісництва була відведена ТОВ «МАГ-К» для будівництва кафе ще у 2007 році за мерства Черновецького.

Мною був підготований проект рішення про розірвання договору оренди з цією приватною структурою. А столична прокуратура подала позов до Господарського суду м. Києва про скасування рішення Київської міської ради про відведення ділянки у лісі та визнання недійним договору оренди. Зрештою всі наші зусилля дали свій результат – ми не дозволили цій структурі донищити ліс і звести свій розважальний заклад. Переконаний, що ніхто не має права вирубувати ліси задля кафе, ресторанів та інших закладів. Ліс має слугувати рекреаційним потребам усіх громадян.

Тож тепер ми передаємо цю ділянку КП «Святошинське лісопаркове господарство» для ведення лісового господарства. Після оформлення правовстановлюючих документів на землі лісового фонду ми будемо впевнені у збереженні цих територій. Адже саме відсутністю у лісопаркового господарства державного акту на землю користувались різні нечисті на руку ділки, котрі «відгризали» шматки лісу то для кафе, то для ресторанів, то для будинків.

Також на засіданні екологічної комісії ми прийняли аналогічне рішення щодо повернення Святошинському лісопарковому господарству ділянки площею 0,1 га на Гостомельському шосе, що примикає до 22 кварталу Київського лісництва (на відстані 3,2 км від КП).

Звісно, це невеликі площі. Але за захист кожної сотки лісу по п’ять-шість років боролись десятки людей. І повернення кожної такої ділянки до лісопаркового господарства – це вистраждана перемога і ще один крок до збереження лісів.

Також ми погодили проект рішення щодо запровадження мораторію на вирубку зелених насаджень у межах природно-заповідного фонду столиці. Заборона на вирубку лісів стосується усіх парків-пам’яток садово-паркового мистецтва, Національного природного парку «Голосіївський», до складу якого входить і Біличанський ліс, а також заказників та регіональних ландшафтних парків.

Денис Москаль Денис Москаль , Депутат Київської міської ради
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram