ГоловнаБлогиКультурно-освітня академія

Від генерації ідей до активних дій та відповідальності

Гете-Інститут третій рік поспіль реалізує проект Культурно-освітньої академії, покликаний підтримати культурні ініціативи в регіонах України. Спеціально для lb.ua культурні менеджери розповідають про те, як їх проекти змінюють життя міст вже сьогодні.

Ірина Каць, менеджерка культури, голова правління ГО «Культурний ді@лог» розповідає, що вдалося реалізувати у рамках проекту.

Фото: Надано автором

Сьогодні наша команда «Культурний ді@лог» має успішний досвід трансформації закинутої столярної майстерні в альтернативний культурний центр #Adapter, який діє в місті Кременчуці та знаходиться в оперативному управлінні нашої громадської організації. Влітку цього року як команда з досвідом фізичних трансформацій, ми вже курували процес створення подібного центру «Арт-Депо» у Жмеринці. Зараз маємо багато запитів на поширення свого досвіду, активно ним ділимося, зокрема через воркшоп з рольовою грою, який розробили для поширення серед зацікавлених активістів.

Два роки тому, у 2014 році все починалося з простого бажання групи незалежних творчих активістів приймати участь у культурному житті Кременчука та впливати на його розвиток. На початковому етапі деякі наші зустрічі обмежувалися запальним генеруванням спільних ідей та візій. Згодом ми перейшли до активних дій, які на той час, у більшості випадків були стихійними та інтуїтивними. Ми хапалися за всі можливі проекти, які нас надихали, часто не розраховуючи власні сили. На цьому ідейному піднесенні за півроку, спільно з партнерами, ми трансформували два закинутих міських простори в Кременчуці. Обидва проекти мали короткостроковий характер і облаштовані простори були закриті та демонтовані через 3 місяці. Але, впливи цих проектів виявилися набагато ціннішими ніж фізичні простори.

Активні дії почали приносити результати, як очікувані, так і неочікувані, які вимагали аналізу та відповідальності. Після втрати двох просторів, ми почали аналізувати свою діяльність та намагатися зібрати багаж результатів, які отримали внаслідок попередніх проектів. А отримали ми команду та розуміння того, що прийшов час відповідальних рішень.

Саме в той час, коли здавалось, що втрачено все, ми максимально мобілізувалися та почали працювати злагоджено та відповідально. Ми зрозуміли, що маємо бути хорошими менеджерами для того, щоб мати ті результати, на які очікуємо.

Рік тому (18 жовтня 2015 року) ми облаштували черговий альтернативний простір, який назвали #Adapter, оформили офіційний договір оренди з міською владою та запросили на відкриття друзів, знайомих, експертів з іншим міст та країн. Саме рік тому ми взяли відповідальність за цей простір на себе. Весь цей час ми вправно управляли цим простором, приймаючи всі виклики, з якими зіштовхнулися протягом наступних місяців.

Як творчим особистостям, в процесі оперування простором, нам доводилося обмежувати себе в деяких ідеях, проектах, бо ми притримувалися чіткої стратегії. У нас був план отримати дане приміщення в оренду на пільгових умовах для громадських організацій за 1 гривню в рік. Цілий рік ми працювали на власний імідж та втілювали соціально важливі проекти для розвитку міста. Представивши на депутатських комісіях результати втілених нами проектів, ми отримали позитивне вирішення питання про пільгову оренду.

Паралельно з цим, майже півроку ми займалися облаштуванням точки електропідключення в нашому просторі та шукали варіанти альтернативних джерел опалення. За цей рік ми стали справжніми менеджерами свого альтернативного простору з досвідом вирішення багатьох раніше незрозумілих нам питань.

Наш досвід оперування альтернативним простором не єдиний в Україні, адже тенденція до створення подібних просторів зростає. У локальних активістів є бажання змінювати життя в своїх громадах на краще і вони потребують незалежних майданчиків для спілкування та для втілення своїх ініціатив. Саме тому, спільно з ГО «Конгрес активістів культури» в нас народилася ідея навчальної програми для менеджерів альтернативних культурних просторів.

Завдяки підтримці Ґете-Інституту, спільно з партнерами, ми змогли втілити цю ідею в життя. Взяти участь у начальній програмі виявили цікавість майже 60 активістів з усієї України. На навчання були запрошені 12 менеджерів з різних міст, які вже оперують власними просторами. 10-13 вересня, в Кременчуці, на базі альтернативного культурного центру #Adapter вирувала неймовірна атмосфера. Відчуття єдності та спільної справи надавало натхнення. Учасники відкрито спілкувалися, бо мали спільні теми, проблеми, інтереси.

В програмі були і вуличні сесії в публічних просторах міста, і дискусія з офіційними гравцями в сфері культури, і сесії з менеджменту, і, звісно неформальне спілкування в затишному арт-хостелі.

Об’єднання, спільне вирішення проблем, обмін досвідом дають сили та натхнення локальним активістам, які є «новими» менеджерам культури. Взаємопідсилення та взаємопідтримка в колах локальних агентів змін є дуже важливими для системних перетворень.

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram