Як подорож у Німеччину надихнула на створення «URBAN FUTURE» у Вінниці

Гете-Інститут третій рік поспіль реалізує проект Культурно-освітньої академії, покликаний підтримати культурні ініціативи в регіонах України. Спеціально для lb.ua культурні менеджери розповідають про те, як їх проекти змінюють життя міст вже сьогодні.

Про проект «URBAN FUTURE» у м. Вінниця розповідає його засновник Олександр Никитюк.

Коли ми говоримо або думаємо про майбутнє наших міст, про те, як вони мають виглядати через 30-50 років, в нас мали б виникати певні візуальні асоціації, бачення, візії. Але при спробі зазирнути крізь час, виникає картинка завжди абстрактна і нечітка, підсилена натяками «постапокаліптичних» перспектив, нав`язаних сучасним комерційним кінематографом та літературою, викликає відчуття депресивної збентеженості та невпевненості.

Але згадую, як дуже давно, в дитинстві отримував журнал «Техніка молоді», в якому часто розміщували репродукції картин художників – фантастів, що зображали їх бачення майбутнього. Ті образи чітко вимальовували футуристичні ландшафти міст, живили фантазію і формували уяву і оптимістичну прогнозованість. Сьогодення - час коли згадане «майбутнє» настало, дуже відрізняється від прогнозів тих художників, але вагомий відсоток такого бачення вже існує в реальності. Зрозуміло, що прогресивні зміни не так швидко розгортаються в часі, але й зрозуміло, щоб вони відбувались, потрібно постійно зсувати «планку» нашого бачення вище і творчий потенціал тут має відігравати дуже суттєву роль. У нас було розуміння, що тільки потенційно творчий процес зможе стати рушієм і інструментом в формуванні нового бачення, але питання як, де і коли це розпочати залишались не вирішеними.

Відповідь на це ми знайшли під час нашої участі в проекті «Академія культури і освіти» Гете-Інституту. Програма проекту, тренінги, провокація креативного мислення, подорож містами України та Німеччини, Берлін, Потсдам, зустрічі, лекції, велика кількість вражень та нових знань про існуючі практики, надихнули на задум власного проекту «URBAN FUTURE», який ми зараз реалізуємо в м. Вінниця.

Учасники нашого проекту – архітектори, художники різних жанрів, дизайнери, творці, але в експериментальному синтезі пізнання основ урбаністики, методів та практик урбаністичних досліджень, їх творчість отримає нову смислову, контекстну вагу. Проект має мету формування нового бачення креативного розвитку територій міста і тут можливо, що нас очікує дуже несподіваний результат.

Культурно-освітня академія Культурно-освітня академія , Блог проекту Гете-інституту "Культурно-освітня академія"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram