Спецтема
Календар українського мистецтва

21 березня. Микола Пимоненко

21 березня 1862 року у Києві, на Пріорці народився Микола Пимоненко. Батько – іконописець, тесть – художник Микола Орловський.

Пимоненко навчався у Київській рисувальній школі Миколи Мурашка, два роки вчився у Санкт-Петербурзькій академії мистецтва, яку залишив через стан здоров’я та матеріальну скруту, а в 1904 році рада Академії присвоїла популярному на той час художнику Пимоненку звання академіка живопису.

«Свати», 1893
«Свати», 1893

Повернувшись у Київ, Микола Пимоненко викладав у Рисувальній школі Володимира Кунітрона, з 1901 року працював штатним викладачем малювання Київської політехніки – тоді курс малювання був обов'язковим насамперед при підготовці інженерів будівельних спеціальностей.

Оскільки Микола Пимоненко належав до товариства художників-передвижників, частина його робіт мала соціально-викривальний характер – «Самосуд над конокрадом», «Проводи на війну», «Призов запасних», «Розлука», «Жертва фанатизму», але головна його тема у мистецтві – українське селянське життя, його жанрові картини з ворожінням, сватанням, численні ярмарки були розтиражовані на тисячах листівок і в журналах. 

Пимоненко був хорошим рисувальником, уважним до деталей, і життя українського села в його роботах – поетичне і романтизоване. Він багато працював на пленерах – із Миколою Орловським, тесть називав його "комплексом" за те, що Пимоненко однаково добре писав людей, пейзажі, квіти, тварин. Для Володимирського собору Пимоненко написав образ Святої Анни та Миколи Мерлкійського. Його картину «Гопак» у 1909 році придбав Лувр.

Він писав хороші портрети, робив книжкові ілюстрації, і одна з його найкращих робіт – міська: «Київська квіткарка».

«Київська квіткарка»
«Київська квіткарка»

Микола Пимоненко похований на Лук’янівському кладовищі у Києві. У селі Малютянка Києво-Святошинського району Київської області, де він щоліта працював у своїй майстрені, з 1997 року працює музей Пимоненка.

«Ворожіння», 1893
«Ворожіння», 1893

«Портрет дружини в зеленій сукні», 1893
«Портрет дружини в зеленій сукні», 1893

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram