ГоловнаБлогиБлог Богдана Червака

Україна вшановує пам'ять О.Ольжича

10 червня 2014 р. в Києві відбулися вшанування пам’яті видатного сина українського народу, визначного українського громадсько-політичного діяча, чільного діяча ОУН, відомого поета і вченого-археолога О. Ольжича (справжнє прізвище Олег Кандиба; 1907-1944) у зв’язку з 70-ю річницею від дня його трагічної загибелі у нацистському концтаборі Заксенгаузен.

Фото: Надано автором

О. Ольжич, син поета і культурного діяча Олександра Олеся, широко відомий як поет так званої «Празької школи», творчість його насичена глибоким патріотизмом, державотворчими мотивами з виразною громадянською позицією. Як вчений-археолог вивчав Трипільську культуру, є автором класичної монографії про трипільську кераміку, яка дотепер є актуальною науковою працею для досліджень історії Трипільської цивілізації.

В ніч з 9-го на 10-е червня 1944 року, як борець за українську державність та один з керівників ОУН О. Ольжич загинув внаслідок жорстоких катувань в німецькому концтаборі Заксенгаузен.

Вшанування пам’яті Героя традиційно розпочалося біля меморіальної дошки О.Ольжичу, встановленої на будинку по вул. Л. Толстого 15, де в роки Другої світової війни розташовувалася конспіративна квартира Ольжича, як керівника підпілля ОУН на Східних і Центральних українських землях, зібралися представники української громадськості. Делегація в складі члена Проводу ОУН, голови Правління Фундації імені Олега Ольжича Сергія Кота, члена Проводу ОУН, голови Всеукраїнського жіночого товариства імені Ольги Бесараб та Олени Теліги та Ольги Червак поклали живі квіти до бронзового зображення діяча.

Фото: Надано автором

Опісля в Київському міському Будинку вчителя відбулося відкриття виставки пам’яті О. Ольжича «О. Ольжич. «Державу не твориться в будучині, Державу будується нині…».

Виставка підготовлена громадською організацією Фундація імені Олега Ольжича. Автори-упорядники голова Правління Фундації імені Олега Ольжича кандидат історичних наук, заслужений працівник культури України Сергій Кот та генеральний директор фундації, директор Бібліотеки ім. О. Ольжича заслужений працівник культури України Олександр Кучерук.

Співорганізатори відкриття виставки Фундація імені Олега Ольжича, Організація Українських Націоналістів та Київський міський Будинок вчителя.

Виставка складається з 12 тематичних блоків, що розміщені на окремих щитах і висвітлюють головні віхи життя та діяльності О. Ольжича.

Під час урочистого відкритті виставки з словом про О. Ольжича до присутніх звернулися голова Правління Фундації імені Олега Ольжича кандидат історичних наук, Заслужений працівник культури України Сергій Кот та, Голова ОУН Богдан Червак, народний депутат України Іван Стойко, депутат Київської міської ради, голова фракції ВО «Свобода» Юрій Левченко, заступник директора Інституту української літератури ім.. Т. Г. Шевченка НАН України член-кореспондент НАН України Микола Сулима, заступник директора Українського інституту національної пам’яті Олександр Зінченко, дослідниця біографії та творчості О. Ольжича Катерина Криворучко, голова Луганської обласної асоціації дослідників голодоморів в Україні, , кандидат історичних наук, доцент Східноукраїнського університету Ірина Магрицька. Грунтовну екскурсію за матералами виставки для учасників її відкриття провів генеральний директор фундації, директор Бібліотеки ім. О. Ольжича, Заслужений працівник культури України Олександр Кучерук. Українські пісні під час проведення заходу натхненно виконала бандуристка Наталія Яців.

Богдан Червак Богдан Червак , Голова Організації Українських Націоналістів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram