ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Рінате Леонідовичу, бажаю Вам горіти в пеклі!

Зіштовхнувся з ситуацією, яка викликала шок та відчуття надзвичайної огиди.

До мене звернулась з проблемою родичка, якій вже за сімдесят років. Їй прийшов рахунок за електроенергію на суму майже тисячу гривень. Це при тому, що три місяці тому був рахунок на 600 грн, який вона справно сплатила, хоча і не зовсім зрозуміла звідки такий борг. Родичка була в сльозах. Вона, як і переважна більшість людей похилого віку, завжди платила вчасно по рахунках, які їй надсилав Київенерго. Тому жодної гадки не мала, звідки міг з’явитися величезний, як для неї, борг. Для того, щоби розібратися звідки виліз такий шалений рахунок за електроенергію, я прямо при ній створив екаунт її квартири на сайті Київенерго. Це дало можливість зрозуміти, як використовуючи недостатню освіченість людей похилого віку, ділки з Київенерго цинічно грабують їх.

Фото: Макс Левин

Схема проста як стовп. Київенерго надсилає людям рахунки за елетроенергію, в яких прямо вказується сума, яка має бути сплачена. Причому обсяг споживання вказувався якийсь усереднений. Але як з’ясувалось, він може бути доволі суттєво занижений. Потім в квітні 2015 року, вже після суттєвого підвищення тарифів, до людей приходили перевіряючі з Київенерго та робили звірку даних. Це і дало можливість Київенерго фактично пограбувати літніх людей.

За наслідками вже звірених даних лічильників в травні їм зробили перерахунок. Причому порахували борг за наступним принципом. Весь борг за спожиту в попередні періоди електроенергію був порахований не просто по новим більш високим тарифам, а ще і підвищеним, якщо обсяг споживання більше 600 кВ-год. Враховуючи, що звірка була зроблена за доволі значний період, то кількість таких несплачених кВ могла суттєво перевищувати ці 600 кВ-год. Але їх всі виставили як такі, що спожиті протягом квітня, тому нарахована заборгованість, наприклад в моєї родички, становила майже 1500 грн. Для того, щоби старі люди не могли зрозуміти, що відбувається, їм зробили «послаблення», розбивши цю заборгованість на декілька щомісячних платежів. До того ж не поспіль, а з розривом в один-два місяці.

Особлива мерзотність цього пограбування полягає в тому, що постраждають від нього переважно старі, як правило, беззахисні люди, з мізерними пенсіями. На всі сльози цих обдурених пенсіонерів співробітники Київенерго можуть казати, що ті самі винні. Мали би частіше робити звірку, вставляти в платіжки дані лічильника, а не платити по виставленим рахункам.

Я в цілому непогано знаю, як формувалась бізнес-імперія пана Ахметова. Знаю, як зростали його статки за допомогою бюджетних дотацій вугільної галузі, як виводилися кошти в офшорні рахунки, як зменшувалися витрати на занижених тарифах на залізничні перевезення, як за заниженими в десятки разів цінами забиралась державні активи.

Я все це розумію, в тому числі усвідомлюю роль Ріната Ахметова в кривавих подіях на Донбасі.

Але до якого морального паскудства потрібно дійти, щоби на додачу ще цинічно грабувати пенсіонерів, більшість з яких, по суті, жебраки.

Дуже хотілося побажати Вам, пане Ахметов, горіти в пеклі. І чим раніше це станеться, тим краще.

P. S. Припускаю, що подібна схема пограбування стариків відбувається далеко не тільки в Києві, тому поради би народним депутатам звернутися до Антимонопольного комітету з вимогою здійснити цільову перевірку саме з цього приводу всіх енергопостачальних компаній.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram