ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Деякі думки щодо закону про місцеві вибори та децентралізацію

З’явилося повідомлення про те, що підготовлений первинний варіант проекту закону про місцеві вибори. Хочу висловити деякі думки з цього приводу.

Фото: Макс Требухов

По-перше, необхідно скорочувати строк каденції депутатів місцевих рад до двох, максимум, трьох років. Теж саме стосується і голів населених пунктів. Це дозволить забезпечити значно жорсткіший контроль за діяльністю депутатів з боку виборців. Крім того, це забезпечить прискорену ротацію та постійну появу нових облич.

До речі, вкрай доцільно також повернутися до практики обрання народних депутатів на чотири роки. А було би ще краще, якщо чергові парламентські вибори проходили кожні три роки. Нагадаю, що в США членів Палати представників переобирають кожні два роки, а членів Сенату – кожні шість років (їх лише сто осіб).

По-друге, принцип обрання депутатів населених пунктів за відкритими списками має застосовуватися лише там, де загальна чисельність зареєстрованих виборців більше ста тисяч. В населених пунктах з меншою кількістю виборців доречно залишати виключно мажоритарну систему.

По-третє, я би радив взагалі відмовитися від прямих виборів районних та обласних рад. Основою системи місцевого самоврядування мають бути громади населених пунктів.

Децентралізація повинна передбачати передачу повноважень з центру до громад населених пунктів. В жодному разі не райрадам та облрадам. Передача повноважень на обласний та районний рівень лише сприятиме корупції та намаганням розігрувати сепаратистську карту.

Обираючи депутатів районних та обласних рад, ми автоматично ставимо їх вище за депутатів населених пунктів. Цим створюємо колізію зон відповідальності. Хоча саме громади населених пунктів мають делегувати певні повноваження на районний та обласний рівень, з відповідною передачею їм певних фінансових ресурсів.

Найкраще було би обрати представницький принцип формування облрад (в майбутньому, якщо пройдуть зміни до Конституції – регіонів) та райрад (в майбутньому - повітів). Депутатів облрад та райрад мають делегувати за квотним принципом ради населених пунктів.

Якщо населений пункт надто малий, щоб самостійно делегувати свого представника до райради та облради, то має це зробити на об'єднаному засіданні депутатів декількох рад населених пунктів.

Можливо доцільно передбачати ротаційний принцип, коли депутати райради та облради міняються зі складу депутатів рад населених пунктів кожні півроку. Тоді ці депутати райрад та облрад справді репрезентуватимуть інтереси громад, які їх делегували.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram