ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Плани з написання статей щодо реформи податкової системи та інших питань економічної політики

В останні місяці почалася нова хвиля обговорення необхідності реформи податкової системи України. Уряд, схоже, планує провести, в класичний для української бюрократичної традиції спосіб, розробку проекту змін до Податкового кодексу без професійного обговорення, щоб потім вже в готовому вигляді подати їх до Верховної Ради.

Фото: dumskaya.net

Боюсь, що всі новації можуть передбачати революційне «зруйнуємо до основ, а потім…» або обмежитися суто технічними, косметичними змінами, які мають на меті чергове латання дірок, що дозволяють уникати оподаткування.

Я ще в 2010 році, під час обговорення проекту Податкового кодексу (ПК), намагався донести свою думку щодо чотирьох найбільш принципових блоків питань податкової системи: оподаткування малого бізнесу, функціонування найбільших бюджетоформуючих податків: податок на прибуток та на додану вартість, адміністрування.

Коло питань, які при обговоренні змін до ПК потребують обговорення, безперечно, ширше. Доцільно порозмірковувати про філософію та механізм функціонування рентних платежів, щоб вони не зруйнували видобувні галузі.

Доречно, також, обговорити, в якій мірі податок на доходи фізичних осіб, особливо в частині ставок оподаткування, в існуючому вигляді прийнятний для України.

Питання податку на нерухомість теж варте обговорення.

Але згадувані вище чотири блоки питань викликають найбільш жваву дискусію, щодо них лунають прямо протилежні думки. Тому зосереджу свою увагу на обговоренні загальних підходів саме щодо їх врегулювання.

Враховуючи це, протягом наступних одного-двох тижнів намагатимуся оприлюднити статті, по кожному з цих чотирьох блоків питань.

В подальшому планую висловити свою точку зору щодо необхідності реформи системи обов’язкового соціального страхування, в тому числі пенсійного соціального страхування. Впевнений, що без кардинальної реформи в системі соціального страхування нам не вдасться збалансувати солідарну пенсійну систему та вивести з «тіні» малий та середній український бізнес.

Але цьому питанню будуть присвячені окремі дві статті.

Отже, щодо змін до податкової системи я планую оприлюднити такі статті:

Стаття перша

Оподаткування малого бізнесу

• Чому взагалі виникає потреба виділяти малий бізнес в окрему категорію платників податків, роль малого бізнесу в розвитку економіки країни;

• Основні проблеми, пов’язані з оподаткуванням малого бізнесу;

• Моє бачення шляхів врегулювання питань оподаткування малого бізнесу, в тому числі само зайнятих осіб.

Стаття друга

Податок на додану вартість

• Роль та значення податку додану вартість в податковій системі, найбільш розповсюджені помилки в оцінці причин проблем з його функціонуванням;

• Реалістичність заміни ПДВ на інші податки;

• Мої пропозиції щодо змін в частині ПДВ та його адміністрування.

Стаття третя

Податок на прибуток

• Роль податку в бюджетній системі, можливості використання стимулюючих та регулюючих функцій податку на прибуток;

• Що на мій погляд необхідно міняти в системі оподаткування податком на прибуток та в його адмініструванні.

Стаття четверта

Політика адміністрування податкової системи

• Завдання та головні принципи адміністрування;

• Зміни, які були би доречними в системі адміністрування податків.

P.S.

Якщо не буде причин, які відволікатимуть мене від моїх планів, то обов’язково найближчим часом, також, висловлю свою позицію щодо політики енергозбереження, врегулювання питання валютних кредитів фізичних осіб, грошо-кредитної політики НБУ.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram