ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Все в нас вийде, всього зможемо досягти!

Протягом цього року мені доволі часто доводилося писати критичні статті та робити негативні прогнози. Підстав для цього вистачало. Але зараз, в своїй підсумковій статті 2014 року, мені хочеться поговорити про позитив.

Фото: Макс Требухов

Незважаючи на неймовірну кількість загиблих та покалічених, сотні тисяч біженців, безліч людських трагедій, окупацію Криму та збройну військову агресію Росії на Донбасі, можна з впевненістю стверджувати, що нам вдалося зламати божевільний план фашистського керівництва Росії, спрямований на дезінтеграцію та розкол України. Цей план провалився, бо з’ясувалося, що десятки тисяч патріотів, ризикуючи життям, готові йти добровольцями захищати суверенітет та територіальну цілісність України. А ще десятки, а може навіть сотні тисяч, почали допомагати всім чим могли нашім добровольцям та збройним силам.

Несподівано, можливо для нас самих, виявилося, що наші військові, в першу чергу, нижній та середній кадровий офіцерській склад, незважаючи на принизливо погані умови служби, при відсутності найнеобхіднішої зброї, змогли швидко навчитися давати достойну відсіч російським агресорам. Тисячі «двохсотих», що повертаються в трунах в Росію або гниють в українській землі, тому підтвердження.

Російське керівництво не цікавили депресивні ще з радянських часів Крим та Донбас. Очевидно, що план передбачав розкачку ситуації та захоплення руками «зелених чоловічків», Стрелкових, Бородаїв та іншого фсбешного зброду всього Сходу та Півдня України. Це не було спонтанним рішенням Путіна, як реакція на події на Майдані. Це довго та добре готувалося. Більш того переконаний, що постійне розхитування ситуації під час зими на Майдані, з подальшою втечею Януковича були складовими цього плану.

Але все це базувалося на впевненості, що Україна штучна держава та немає такої української нації.

Кремлівські можновладці були впевнені, що достатньо лише організувати масові виступи громадян, підготовлені російською агентурою, і все само собою посиплеться, бо переважна більшість мешканців Сходу та Півдня України лише чекає можливостей приєднатися до Росії. Але цього не сталося. Незважаючи на позитивне ставлення до Росії, особисто до Путіна, українські громадяни не збиралися брати участь в розшматуванні України.

Для російського керівництва було несподіванкою, що політичні сили та інститути громадського суспільства в Україні зможуть зорганізуватися, провести президентські та парламентські вибори. Українська економіка, попри неймовірні зовнішні виклики та внутрішні негаразди, не рухнула.

Так, нам багато чого цього року не вдалося здійснити, переважно у зв’язку з тим, що серед представників провладних партій дуже багато людей з минулого. Вони ще будуть нам заважати рухатися вперед, намагатимуться залишити стару систему стосунків між політиками та олігархічними групами. Але енергія українського суспільства не дозволить їм залишити все так, як було раніше.

Внаслідок парламентських виборів ми отримали найкращий склад Верховної Ради з точки зору морально-етичних цінностей та готовності перетворити Україну на заможну, правову європейську державу.

Ми, також, маємо найбільш професійній склад уряду за всю історію української незалежності. Стільки членів уряду із західною освітою, які вільно володіють англійською мовою та мають успішний управлінський досвід, в нас ще ніколи не було.

Перші реформаторські кроки багатьох членів уряду, особливо міністра охорони здоров’я та міністра економіки, вселяють значний оптимізм.

В нас з’явився цілком адекватний Міністр оборони. Ми почали формувати боєздатну армію.

В нас є проблеми з прем’єром, але він або буде змушений стати лідером команди реформаторів, або піде геть! Інших варіантів не буде.

Ми маємо вкрай корумповану систему органів прокуратури. Її змінити на краще практично неможливо. Але позбавивши органи прокуратури функцій загального нагляду та слідства, ми значною мірою вже в 2015 році зможемо вирвати корупційне жало у цього корупційного монстру. Позбавлення значної частини корупційних можливостей у органів прокуратури неминуче призведе відтоку звідти тих, хто розглядав це відомство, як одну з найкращих корупційних годівниць в державі.

Не менше негативу залишається і щодо судової системи. Але якщо реалізовуватиметься кроки по переатестації всіх суддів, перевірці їх рішень за останні декілька років, здійснюватиметься жорстка перевірка та подальший моніторинг майнового стану суддів та їх родин, то і там позитивні зміни не зможуть не з’явитися.

Формування вже на початку 2015 року Національного антикорупційного бюро може дозволити запустити потужний механізм боротьби з корупцією у вищих ешелонах влади. Особливо, якщо воно, справді, стане незалежним в своїй діяльності, та його очолить іноземець, який мав успішний досвід боротьби з корупцією.

Чим в більшій частині сфер суспільних відносин розпочнуться реальні реформи, тим ймовірніше, що в інших сферах їх теж почнуть проводити. Здорові клітини організму боротимуться зі злоякісними пухлинами, намагатимуться їх вилікувати або знищити.

Впевнений, що попри зволікання та відвертий саботаж з боку Яценюка з ним чи без нього в 2015 році ми зможемо кардинально скоротити державні функції з відповідним зменшенням корупційних можливостей. Це дозволить суттєво зменшити бюрократичний апарат, створить передумови для гідної оплати праці в держустановах та підвищення фахового рівня держслужбовців.

Попри блокування та саботування з боку певних олігархічних та політично-бізнесових груп економічна ситуація змусить уряд та парламент вже в 2015 році відмовитися від одіозної системи дотування окремих галузей економіки та перейти до прозорого ціноутворення з єдиними оптовими цінами на всі види енергоносіїв, з одночасним наданням субсидій незаможним верствам населення.

Очевидно, що з економічної точки зору 2015 рік, особливо його перша половина, ситуація буде дуже важкою для бізнесу та пересічних громадян.

В той же час потяг енергії суспільства та його вимог щодо кардинальних реформ вже зупинити нікому не вдасться. Якщо вдасться запустити основні реформи, з’являться передумови для відновлення економіки вже восени 2015 року.

Залишається значною загрозою новий етап військової агресії з боку фашистської Росії. Але російське керівництво не досягло бажаного в значно більш сприятливих умовах весни-осені 2014 року, ще менше можливостей в них буде в 2015 році.

Чим швидше ми проводитимемо реформи, чим зрозумілішими, прозорішими та справедливішими їх вважатимуть громадяни, тим менше залишатиметься можливостей у Путіна досягти своїх цілей по дезінтеграції України.

2014 рік, безперечно, увійде в історії України, як рік успішної боротьби за українську незалежність. Це був рік, коли всі в світі, в тому числі в Росії, змушені були визнати, що українська нація та українська держава є! Знищити їх вже нікому не вдасться.

Рік, що минає, незважаючи на всі трагічні події, показав, що в нас є непереможне, щире бажання свободи, демократії, справедливості, тому все в нас вийде, всього зможемо досягти!

Всіх вітаю з Новим роком та Різдвом! Бажаю здоров’я, добробуту та мирного неба над головою всім громадянам України!

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram