ГоловнаБлогиБлог Бориса Кушнірука

Чи стане новий уряд урядом реформ?

Декілька слів з приводу формування нового складу уряду.

Відчуття доволі неоднозначні. Я підтримую участь в уряді українських громадян неукраїнського походження. В світі багато прикладів такого залучення до управління державою осіб іноземного походження. Я не пригадую, коли би вони були поганими.

Фото: Макс Требухов

Таке рішення для України є незвичним, але може дати позитивний поштовх до реформ. У цих міністрів менше зобов'язань до тих чи інших персон в Украіні. А тому вони можуть бути значно більш незалежними в своіх рішеннях. Їх цікавитиме позитивний результат, бо провал суттєво вдарятиме по їх репутації успішних менеджерів-реформаторів. Крім того, їх тиск на тих в уряді, хто небажатиме проводити реформи, в тому числі прем’єра Арсенія Яценюка, буде куди більш відчутний. Тому це рішення БПП сприймаю цілком позитивно.

В той же час ідею створення Міністерства інформаційної політики сприймаю як невдалу. Особливого негативу від діяльності цього міністерства не буде, але і позитиву не чекатиму.

До негативів цього складу уряду можу відносити збереження посади міністра внутрішніх справ за Арсеном Аваковим. Ще раз наголошую, що цей пан має нести не тільки політичну, але і кримінальну відповідальність за не упередження травневих подій в Одесі та за діяльність міліції на Донбасі, яким продовжували платити зарплату з держбюджету, в той час коли вони не ховаючись сприяли донбаськими сепаратистам та російським терористам. Тільки, мабуть, в Украіні така людина може продовжити очолювати МВС.

Вкрай негативно відношусь до збереження посади міністра Кабінету Міністрів. Це означатиме, що в Украіні зберігатиметься одіозна система Секретаріату КМУ, яка всі роки української незалежності знищила не одну спробу з проведення реформ в тій чи іншій сфері життя країни.

До продовження клоунади можна відзначити призначення саме такого віце-прем'єра від Радикальної партії.

Посада віце-прем'єр - міністр культури, це щось особливе. В'ячеслав Кириленко міг би розуміти, що він виглядатиме в такій якості не більше ніж блазнем.

Оцінити реальні наміри цього уряду та його спроможність до реформ можна буде по проекту держбюджету на 2015 рік. Подивимось.

Шанс для проведення реформ у цього уряду буде. Але час для підтвердження реформаторських намірів в нього дуже обмежений. Я так думаю, не більше 50-60 днів.

Борис Кушнірук Борис Кушнірук , Економіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram