ГоловнаБлогиКнижкова полиця

15 найцікавіших світових новинок осені

Про перекладені новинки українською ми чули вже багато. Їх кількість та різноманіття не може не тішити. Хочеться читати усе й відразу. Цього разу ми поговоримо про новинки англомовного світу, які тільки-но вийшло, або скоро з'являться у продажу. Серед них нові книжки вже відомої британської письменниці Зеді Сміт (українською був перекладений її роман "Білі зуби") та Ієна Мак'юена (маємо в перекладі "Суботу" та "Спокуту"), також у списку нова книжка Роберта Зіталера, ще мало відомого у нас, але із дуже гарними відгуками про роман "Ціле життя", який потрапив у шортліст Букера, і нещодавно був перекладений українською. Із рештою авторів нас ще чекає знайомство. А поки дізнаємось, які світові новинки очікуються у книжковому світі, не менш запекло, ніж перекладні у нас.

The Wonder Емма Доногью (Emma Donoghue)

11-річна дівчинка Анна О'Доннелл перестає їсти, проте навдивовижу залишається живою і здоровою, та ще й вірить у свої магічні здібності. Медсестра Ліб Райт просить голодного на сенсації журналіста перевірити, чи її не обманюють. Дія роману відбувається в Ірландії у 1850-х роках. Надихнув авторку на цю історію історичний факт про велику кількість "голодних дівчаток" в Європі та Північній Америці між XVI та XX століттями. Це психологічний трилер про повільне вбивання дітей на очах інших. Від автора бестселера "Кімната".

Selection Day Авравінд Адіга (Aravind Adiga)

Новий роман індійського письменника Авравінда Адіга розповідає історію про крикет у наші часи. Адіга - вже отримував Букерівську премію за роман "Білий тигр". Це історія дорослішання, амбіційності та самореалізації, про батьків та синів. Дія відбувається в Мумбаї. Манжунату Кумару чотирнадцять. Він добре грає в крикет, але не краще за старшого брата Радху. Він знає, що боїться та обурює їхнього батька, захопленого крикетом. Він обожнює свого талановитого брата, клуб гри в крикет та наукові факти. Але багато чого про себе та світ, він не знає. Інколи здається, що усі навколо знають, ким насправді є Манджу, крім самого хлопця.

His Bloody Project Грем Макрае Бернет (Graeme Macrae Burnet)

Книжка, про яку ми встигли побачити серед фіналістів цьогорічного Букера. Це історія про потрійне вбивство, яке вчинив хлопець Родді Макрей у 1869 році в закритій спільноті в Хайланді. Залишені мемуари підтверджують його провину. Найкращі психіатри країни намагаються з'ясувати, що змусило його вчинити такий жорстокий злочин. Можливо він був не сповна розуму? Від шибениці його може врятувати лише вміння адвоката. Це історія про тимчасовий характер істини, коли здається, що факт є незаперечними, усе може бути зовсім не так.

Miss Jane Бред Вотсон (Brad Watson)

Зворушливий і красивий роман про життя Місс Джейн Чісолм, яка народилась у селі на початку XX століття в Міссіссіпі із вадою геніталій, що вплинуло незаперечно на її життя, адже саме секс та заміжжя у той час було головним призначенням жінки. За дебютну збірку оповідань Last Days of the Dog-Men Бред Вотсон отримав декілька нагород. На історію про Місс Джейн його надихнула реальна історія його двоюрідної бабусі. Це історія про її усиновлення місцевим лікарем, важку працю на фермі, сексуальний та чутливий світ природи навколо неї та кохання чоловіка, який її покинув. Світ Місс Джейн відображає тотальне безпліддя. У змозі задовольнити лише сама себе, вона гіпнотизує усіх навколо своєю надзвичайною чарівністю.

Nutshell Ієн Мак'юен (Ian McEwan)

Роман вже відомого британського автора розповідає незвичайну історію. Адже розповідає її ще не народжене немовля. Головну героїню вагітну Труді зраджує її чоловік Джон. І свідком цього стає дев'ятимісячне немовля в її лоні. Це класична історія вбивства і обману, проте із незвичайної перспективи та від визнаного у світі оповідача.

The Tobacconist Роберт Зіталер (Robert Seethaler, переклала Charlotte Collins)

Коли 17-річний Франц покидає рідну домівку серед ідилічної краси серед австрійських озер і вирушає до Відня, його тугу за домом швидко поглинає галас великого міста. Він стає помічником продавця тютюнових виробів Отто Трснеєка та швидко захоплюється Віднем із його газетами та сигаретами. Серед його клієнтів є і професор Фройд, який полюбляє сигари та хоче інколи відпочити від консультацій. Між ним та юним Францом виникає зв'язок. У 1937 році протягом декількох місяців Німеччина анексує Австрію разом із тим поглине тютюновий бізнес. Життя Франца, Отто та Фройда зміниться непоправно. Як й інші романи на цю тему, типу "Читача" Бернхарда Шлінка чи "Темної кімнати" Рейчел Сіферт, ця історія розповідає про вплив на життя звичних людей Третього рейху.

Swing Time Зеді Сміт (Zadie Smith)

Новий роман від авторки "Білих зубів" та "Про красу" розповідає історію про двох друзів дитинства, які мріяли стати танцюристами. Але лише один із них мав талант. Це про близькі, але складні стосунки, що закінчуються раптово, коли обом виповнюється 20. Вони ніколи не відновляться, але й ніколи не будуть забутими.

The Lesser Bohemians Еймір МакБрайд (Eimear McBride)

Це історія 18-річної ірландської дівчинки, яка переїжджає до Лондона, щоб вбити драгу. А натомість шалено закохується в старшого актора. Він має тривожне минуле, до якого не готова молода дівчина. У неї власне важке минуле. Це її історія, та їхня спільна. Це роман про сексуальну пристрасть. Про невинність та її втрату. Епічний та дуже інтимний. Наче свято світла та темряви в любові.

Нон-фікшн

A Rage for Order. The Middle East in Turmoil, from Tahrir Square to ISIS Robert F. Worth

Кореспондент New York Times Роберт Ф. Ворт аналізує психологічну та реальну сторону громадянських воєн на Близькому Сході та пояснює, як мрія про Арабське відродження призвела до нової ери дисонансу.

The Good Immigrant, за редакції Нікеша Шукли (Nikesh Shukla)

Збірка із 21 есе письменників представників темношкірих, азіатів та інших меншин, які пояснюють чому емігранти приїжджають до Великої Британії. І як це бути "іншим" в країні, яка насправді їх не хоче та не приймає. Хоча багато емігрантів стали частиною місцевої культури, як Мо Фарах, Надя Хуссейн та інші "хороші емігранти".

I Read the News Today, Oh Boy. The short and gilded life of Tara Browne, the man who inspired The Beatles’ greatest song Пол Говард (Paul Howard)

Деякі люди творили популярну хвилю шістдесятих, як Тара Браун. Один із найбільш популярних учасників модної спільноти Свінг-Лондона, він жив швидко, помер молодим та став безсмертним для багатьох у першому рядку пісні 'A Day in the Life'. Але ким був цей друг Джона Леннона, який загинув в автокатастрофі, і став легендою та героєм пісні? Пол Говард збирає докупи шматки цієї незвичної історії про молодого ірландця, який став символом свого часу.

How to Survive a Plague.The Story of How Activists and Scientists Tamed AIDS Девід Франс (David France)

Потужна та глибока історія про епідемію СНІДу та походження руху активістів, які пережили смерть близьких, та допомогли вченим дослідити та винайти ліки, що перетворюють ВІЛ із фатальної інфекції на кероване захворювання.

Walls Come Tumbling Down Деніел Рейчел (Daniel Rachel)

Через голоси музикантів, художників та політиків автор у Walls Come Tumbling Down розповідає про період між 1976 та 1992 роками, коли політика та поп-музика об'єдналась, щоб побороти расизм, гендерну нерівність та соціальні та класові відмінності.

Let Them Eat Chaos Кейт Темпест (Kate Tempest)

Нова поема Кейт Темпест розповідає про життя на вулиці Лондона під час великого шторму. Написана для перформансу та як частина до її однойменного альбому. Це заклик до дії, у вигляді поеми та перформансу, одне із найбільш виразник поетичних висловлювань цього року.

The King of Christmas Керол Енн Даффі (Carol Ann Duffy)

Хоча ще рано для Різдвяного настрою, проте вірші Керол Енн Даффі стануть першою ознакою цього свята. Авторка надихалась середньовічними традиціями та легендами. Одного зимового морозного вечора Барон спостерігав за снігопадом. Його було нудно, але й хвилююче. Скоро Різдво, а все якесь занадто спокійне. Що ж йому зробити, щоб прийшло свято до маєтку?

Джерело: picador.com

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram