ГоловнаБлогиКнижкова полиця

​Олімпійська п'ятірка: книжки про змагання та спорт

Як виявилося художніх книжок про Олімпійські ігри, та ба навіть про спортсменів не так вже й багато. 

Тим не менш, ми знайшли декілька історій, які допоможуть поринути в атмосферу спортивних змагань, внутрішньої кухні та надзвичайних перемог і поразок, та оцінити сповна масштаби такої події, як Олімпійські ігри. А також на честь другого золота української збірної від Юрія Чебана - тримайте підбірку!

Деніел Джеймс Браун "Диво в Берліні. Як дев’ять веслярів поставили нацистів на коліна"

Книжка, яка очолює усі можливі рейтинги та топи, присвячені Олімпійським іграм та чемпіонам (і наш також). «Диво в Берліні»– дві майстерно зшиті сюжетні лінії, написані талановитим оповідачем. Перша розповідає нам історію простих американських хлопців, які у один з найстрашніших періодів в історії США – Велику депресію – відвойовують своє право на гідне майбутнє. Друга сюжетна лінія переносить нас до Німеччини, де Гітлер уже задумав свій найстрашніший план – Другу світову. Перш ніж розв'язати війну, він хоче приспати ворога: показати, що Німеччина гостинна, вільна і мирна держава. Задля цього керівництво країни вирішує провести Олімпійські ігри 1936-го року, куди, у складі збірної США з веслування, потрапляють герої. Книга, написана на основі реальних подій, розповідає нам про дружбу, вірність, відчайдушну боротьбу добра та зла. Та головне – проводить паралелі з сучасним світом, змушує задуматись над тим, що подібний сценарій може повторитися, або й вже повторюється, сьогодні.

Лора Хілленбранд "Незломлений. Історія виживання, стійкості і спокути"

Книжки Лори Хілленбранд також не є книжкою про чистий спорт. Це історія про аварію літака в Тихому океані в 1943 році, а водночас долю одного із найшвидших людей планети, призера Олімпійських ігор 1936 року у Берліні. Луїс Замперіні був у складі американської збірної. Його рекорд із бігу протримався 20 років. І саме він опинився одним із трьох живих членів екіпажу після аварії літака. 47 днів (ще один рекорд) вони на рятувальних плотах без запасів їжі та води перебували у морі. Пережили обстріл японського бомбардувальника та атаки акул. І це ще не всі випробовування, які випали на їхню долю. Історія про стійкість, мужність та силу духу, про маловідому сторону Другої світової війни та запекле протистояння США і Японії. У 2014 році книжку екранізувала Анджеліна Джолі.

Кріс Клів "Золото"

Роман "Золото" британського письменника Кріса Кліва розповідає історію двох подруг та суперниць, спортсменок Кейт та Зої. Вони не лише змагаються за першість на велотреку, а й обидві закохані в Джека - свого колегу по команді. Вихованці одного тренера, всі вони готуються до найголовнішого старту своєї кар'єри. Виснажливі тренування, жорстокий режим, найсуворіша дієта - на ці жертви вони йдуть, не замислюючись. Але на чаші терезів опиняються речі набагато важливіші - дружба і любов, вірність і зрада, заздрість і самопожертву. Героям книги доводиться робити важкий вибір і шукати відповідь на нелегке питання: яка ж вона, справжня ціна золота. "Це книга про межі людської витривалості, фізичної та емоційної. Вона про те, заради чого ми прагнемо до перемоги і які шляхи вибираємо для її досягнення. Вражає до глибини душі", - Economist.

Джеймс Паттерсон Private Games

Один із трилерів найбагатшого у світі письменника Джеймса Паттерсона теж торкається теми Олімпійських ігор. Private ("Прайват") одна із найвідоміших агенцій вирушає до Лондона (у складі 400 працівників), щоб охороняти десять тисяч спортсменів із 200 країн. За годину до відкриття церемонії вбивають високопоставленого члена оргкомітету Ігор разом із його коханкою. Усе вказує на те, що це був прорахований злочин. Журналістка Карен Поуп отримує листа від людини на ім'я Кронус, який визнає себе винним у цьому злочині. Він хоче відновити колишню славу Олімпійських ігор та знищити усіх корупціонерів, брехунів та зрадників. Карен передає лист детективу із "Прайвату" Нігелю Стілу, батьку-одинаку. Паттерсона називають оповідачем номер один в США.

Жан Ешноз "Біг" (Courir)

Лауреат Гонкурівської премії (1999) Жан Ешноз у документальному романі розповідає історію чеського бігуна Еміля Затопека, власника золотої медалі у 1952 році. Це не перша робота Ешноза у жанрі художніх біографій. Раніш у нього вже виходила книжка про композитора Моріса Ровеля. Події "Бігу" відбуваються у поствоєнній комуністичній Чехословаччині. Еміль Затопек на початку працівник фабрики, спочатку не проявляв інтересу до легкої атлетики. Потім змушений взяти участь у забігу зацікавився цим спортом. Затопек винайшов свій брутальний режим тренування, щоб стати національним героєм. Виграв три золоті медалі у Хелсінки у 1952-му та подолав безкінечну кількість світових рекордів. Не дивлячись на світову славу, вплив тоталітарного режиму його не оминув. Книжка стала бестселером у Франції. А видання Гардіан переконує, що це щось середнє між "Самотністю бігуна на довгі дистанції" Алана Сіллітоу та "Про що я говорю, коли говорю про біг" Харукі Муракамі.

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram