ГоловнаБлогиКнижкова полиця

10 непересічних книжок для спекотного літа

Обов'язкові складові літа - липка спека і приємна прохолода, заповільненість та рух, затінки від дерев та свобода думок і фантазії. Щоб не було нудно, тримайте список непересічних книжок, у яких літо у всій своїй красі та нещадності.

"Маг (Волхв)" Джон Фаулз

Фаулз, колись один із най-най британських письменників. Фаворит водночас і в масового читача, і в критиків. "Маг" - це історія, яка відбувається на острові Фраксос у Греції. У ній багато загадок, сексуальних натяків та неочікуваних поворотів сюжету. У ній сповна розкривається талант Фаулза до розповідання історій. Ця книжка так і створена для екранізації, але з часів невдалої спроби 1968 року, так ніхто за неї і не брався.

"Великий Гетсбі" Френсіс Скот Фітцжеральд

Важко ще щось додати про одну із найцікавіших літературних історії XX століття. Краса історії Фіцжеральда у простоті та прямоті, водночас із глибиною задуму. Роман, написаний в 1922 році. У ньому ідеально відтворена атмосфера літа - тут є і спека, і вода, і безкінечні таємниці.

"Останній вікенд" Блейк Моррісон (The Last Weekend by Blake Morrison)

Ця історія розповідає лише про одні вихідні в серпні, під час яких була зруйнована дружба. На її шляху стало суперництво чоловіків та сексуальна конкуренція. І при цьому Моррісон спочатку смішить читача, а потім лякає безжалісністю свого героя.

"Блокада Крішнапуру" Джеймс Фаррелл (The Siege of Krishnapur by JG Farrell)

Не дивлячись на те, що Фаррелл двічі отримував премію Букера, він так і не ввійшов до когорти відомих письменників. Проте цей твір - один із шедеврів, на думку критиків. Складна, багата, похмура та дуже смішна історія про період індійського повстання проти імперської влади в 1857 році. Цю історію можна читати, як комедію, але водночас вона багатошарова та глибока. Ніхто не писав так, як Фаррелл. Він зумів зобразити хаотичність та абсурдність щоденного життя.

"Спокута" Ієн Мак'юен

Одна із найкращих книг британського сучасного автора Ієна Макю'ена. Історія, яка починається в 1935 році. Тут є все, що потрібно для чудової літньої історії - спека, жага, симпатія, а також, що притаманне автору - підліток із буйною фантазією. Який змінює не лише своє життя, але й життя найближчих. Справді чарівний (і трішки страшний роман) про надзвичайні можливості та наслідки некерованої фантазії. А після книжки, можна і екранізацію переглянути - із чарівною Кірою Найтлі та Джеймсом Макевоєм.

"Скіос" Майкл Фрайн

Історія Майкла Фрайна - це суміш філософії, драми, комедії та серйозної літератури. Британські критики його цінують за гарне почуття гумору. А "Скіос" - це ще й одна із найсмішніших його книжок. Дія також (як у "Волхві" Фаулза") відбувається на грецькому острові. Двоє героїв - знаний шанувальник вечірок та відданий вчений зустрічаються на острові. Фрайн обіграв ситуацію із примірянням на себе різних ролей цих двох непересічних героїв.

"Немезіда" Філіп Рот

Події роману починаються спекотного літа 1944 року під час епідемії поліомієліту в місті Ньюарк в Нью-Джерсі. Головний герой Юджин Кантор, вчитель фізкультури. Єдине. що втримує його не вирушити на війну - це поганий зір. Цю книжку називають найбільш легкою для читання серед інших робіт Рота. Він із усіх сил намагається захистити від хвороби своїх учнів, але безрезультатно.

"Стаючи незнайомцями" Луїс Дін (Becoming Strangers Louise Dean)

У 2006 році ця книжко легко перемогла у конкурсі на Маврикії Le Prince Maurice Prize. Це історія із гумором та ніжністю. Події відбуваються на Карибському курорті. Головні герої - дві подружні пари та їх літні пригоди.

"Літня книжка" Туве Янссон

Ще одна доросла історія мами мумі-тролів Туве Янссон. Цього разу це пригоди похилої жінки та її шестирічної онуки Софії. Вони проводять разом літо на маленькому острівці у Фінліндії, розмовляють про життя, природу та смерть мами Софії. Як і у всіх, творах Янссон тут є гарна порція мудрості та виваженості, а ще чарівність скандинавської літератури.

"Посередник "Леслі Поулз Хартлі (The Go-Between by LP Hartley)

Історія із ідеальним сюжетом, стилем та глибиною. історія, написана в 1900 році, проте вийшла у світ у 1953 році. Це історія про 12-річного хлопчика Лео, що їде на канікули до свого однокласника Маркуса. Кохання та таємниці підлітків, і все на фоні британського літа у графстві Норфолк, що ще потрібно? Хартлі вважається один із майстрів містичних історій про привидів. Екранізація 1972 року отримала пальмову гілку Каннського фестивалю.

Джерело: The Guardian

Книжкова полиця Книжкова полиця , Блог книжкового онлайн-супермаркету Yakaboo.ua
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram