ГоловнаБлогиОльги Богомолец

В Україні "протягнули" пролонгацію Закону про міжнародні закупівлі

Народні депутати тишком-нишком, уночі, протягнули пролонгацію Закону про міжнародні закупівлі до 2020 року під час голосування за бюджет у парламенті. Але уся Україна знає, що поставки медикаментів у такий спосіб відбуваються з неабияким запізненням на 12-24 місяці. Кошти виводяться за кордон, а хворі люди просто залишаються без ліків. Медикам керівництво міністерства наказує мовчати. Інакше – позбавлять роботи, як це показово відбулося в онкоцентрі Охматдиту, де саме лікарів, які наважилися сказати правду, звільнили. Те, що відбулося вночі, а саме доповнення Прикінцевих положень проекту закону, було внесено з порушенням вимог статей Регламенту ВРУ (116 та 158).

Я звернулася до голови Комітету ВР України з питань бюджету Андрія Павелка з проханням повідомити, з чиєї саме пропозиції та на яких підставах пропозицію було внесено у проект закону "Про державний бюджет на 2019 рік". Українці мають право знати імена своїх "героїв бюджетної ночі" – тих, кому особисто мають "завдячувати" за те, що вони самі, їхні батьки та діти не отримають у лікарнях життєво необхідних ліків, за які заплатила держава, упродовж наступних двох років.

Нагадаю, що за такий "сервіс" (поставок через 12-24 місяці після 100-відсоткової передоплати) ми ще сплачуємо міжнародним посередникам винагороду і логістику до 6,5% від загальної суми закупівель, яка на 2019, 2018 і 2017 роки становить по 6 мільярдів гривень, а у 2016-му становила 4 млрд грн. Якщо зробити підрахунок, легко можна бачити, що за неспроможність керівництва МОЗ робити закупівлі через систему ProZorro і виконувати свої функції українці заплатять за ці роки майже 2 млрд грн, а медикаменти отримають "колись".

Як уже наголошувалось, при цьому 450 млн грн в бюджеті на покриття потреб у лікуванні онкохворих дітей ці ж самі "герої" не знайшли. Впевнена, всі вони повною мірою мають нести відповідальність за свої вчинки і обов'язково будуть притягнуті до відповідальності після того, як в Україні з'явиться справедлива влада.

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram