ГоловнаБлогиОльги Богомолец

Фальсифікації під час виборів Президента треба унеможливити

Наступна президентська кампанія обіцяє бути найбільш брудною та жорстокою за всю історію України, оскільки цього разу на кону стоїть не тільки власне найвища посада у країні, а й геополітичні інтереси великих країн.

Тому ми, як громадяни, маємо зробити все, щоб наш голос було враховано, волевиявлення було вільним, а результати — пораховані чесно і прозоро.

Фото: РБК

Проте сьогодні чинне законодавство залишає безліч можливостей для фальсифікації виборів, зокрема виборів Президента, які відбудуться навесні наступного року.

Каруселі, використання адмінресурсу, маніпуляція громадською думкою та наявність тіньових джерел фінансування виборчих кампаній ставлять кандидатів у нерівні умови та спотворюють реальне волевиявлення народу.

Тому я долучилася до розробки законопроекту разом з Оксаною Продан “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виборів Президента України”, який покликаний привести виборче законодавство у відповідність до європейських норм, зробити його прозорим та ефективним.

Разом з цілою групою депутатів ми пропонуємо кілька дієвих механізмів, які унеможливлять найбільш розповсюджені види фальсифікацій та зловживань і дозволять отримати найбільш достовірні результати народного волевиявлення.

Боротися з каруселями ми пропонуємо шляхом вдосконалення закону “Про Державний реєстр виборців” та впровадження ефективного і прозорого способу реєстрації виборів у реєстрі за допомогою веб-ресурсу “Особистий кабінет виборця” з використанням цифрового підпису.

Кожен виборець зможе самостійно визначати свою виборчу адресу та виборчу дільницю, на якій він голосуватиме за заявницьким принципом, без прив’язки до прописки. У день виборів члени дільничих комісій під час голосування внесуть до електронної системи відмітку про те, що громадянин проголосував, і повторно зробити це на іншій дільниці він більше не зможе.

Вільне обрання місця голосування також значно зменшує вплив на виборчий процес адмінресурсу. Людина завжди може зробити своє волевиявлення на іншій дільниці, де немає пильного нагляду та тиску з боку її керівництва.

Законопроект також вимагатиме від кожного кандидата у Президенти обов’язкової участі у теледебатах, а відмова від них — стане підставою для скасування реєстрації в якості кандидата. Для уникнення порожньої балаканини та популізму, законопроект визначатиме перелік обов’язкових питань, стратегічних для нашої країни, які повинні будуть обговорити кандидати у ході дебатів.

Для запобігання використанню коштів кримінального та корупційного походження під час агітації законопроектом встановлюється, що джерелами формування виборчих фондів на виборах можуть бути лише внески громадян та громадських об’єднань, які ведуть прозору звітність і оприлюднюють свої детальні фінансові звіти на своїх веб-сайтах.

Сьогодні-завтра цей новаторський законопроект буде зареєстровано у парламенті, і я дуже сподіваюся, що Верховна Рада знайде у собі політичну волю його підтримати.

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram