ГоловнаБлогиОльги Богомолец

Базові стоматологічні послуги для населення можуть стати безкоштовними

Більшість базових стоматологічних послуг, які надаються населенню, є профілактичними, а тому мають відноситися до первинної медичної допомоги, яка фінансується з держбюджету.

Фото: zhzh.info

Так є у більшості європейських країн, де 80-85% лікарів стоматологічного профілю складають лікарі-стоматологи загальної практики. Вони працюють на первинній ланці за принципом сімейного лікаря, проводячи лікування найбільш поширених хвороб зубів та ротової порожнини і здійснюючи профілактичні заходи. Саме ці послуги, які відносяться до первинної ланки медицини вже найближчим часом мають стати безкоштовними для українців.

Як сімейний лікар зможе вилікувати гастрит, якщо у пацієнта нема чим пережувати їжу? Адже хвороби шлунково-кишкового тракту, серцево-судинні хвороби, атеросклероз і його ускладнення — достатньо часто є просто наслідком хворих зубів, що не лікуються.

Запалення в порожнині рота запускає різноманітні запальні процеси в усьому організмі, зокрема ендокардит та системні хвороби сполучної тканини.

Чи варто навантажувати ще й печінку вже хворої людини різноманітними сильнодіючими ліками, якщо всього лише потрібно вилікувати йому карієс?

На вторинній та третинній ланці у Європі спеціалізовану або високоспеціалізовану стоматологічну допомогу надають лише 15-20% лікарів-стоматологів. Тільки така допомога та всі естетичні стоматологічні процедури, на моє переконання, в Україні мають здійснюватися на основі співоплати.

Але на сьогодні, фактично, всі види стоматологічних послуг в Україні є платними. Це призвело до того, що незважаючи на те, що за останні 25 років стоматологія в світі зробила величезний крок уперед, в Україні ситуація з захворюваннями ротової порожнини дедалі погіршується і стала катастрофічною.

Так, наприклад, серед призовників та мобілізованих до АТО потреба в санації та лікуванні ротової порожнини сягає 95%. Про що може думати на передовій захисник нашої країни, якщо у нього нестерпно болить зуб або вже нема чим пережувати їжу?

Розповсюдженість карієсу у дітей в Україні становить близько 80%, що в декілька разів вище, ніж в європейських країнах, що є наслідком відсутності доступної стоматологічної допомоги на первинній ланці та неправильних харчових звичок.

Росте також кількість тяжких запальних ускладнень стоматологічних захворювань, в тому числі з летальними випадками.

Загальновідомо та науково доведено, що стоматологічні хвороби впливають на загальний стан організму та спричиняють виникнення багатьох розладів. Тому профілактика та лікування найбільш поширених стоматологічних захворювань, які несуть загрозу здоров’ю мільйонів людей, мають бути доступними та повністю забезпечуватися державою.

Ситуація складається так, що в Україні кількість лікарів-стоматологів загальної практики, які виконують функції «сімейного» лікаря-стоматолога, становить 70%. Всі вони за своєю кваліфікацією відносяться до первинної ланки, яка за новими правилами є безкоштовною для населення. І саме вони мають стати базою для надання безкоштовної стоматологічної допомоги населенню у тому числі у сільській місцевості.

Проте якщо за кваліфікаційними характеристиками ці 70% лікарів і відносяться до первинної ланки та працюють на первинному рівні, то законодавчо — всі без виключення лікарі-стоматологи віднесені до вторинного рівня медичної допомоги. І це — колізія, яку нам треба вирішити.

Для цього Кабінет міністрів має розробити та запропонувати Парламенту внести зміни до відповідних законодавчих актів — виділити стоматологію в окремий вид медичної допомоги. Стоматологія має бути розбита на різні види стоматологічних послуг, кожну з яких буде віднесено до певної ланки — первинної, вторинної чи третинної.

Стоматологічні послуги на первинній ланці, пов’язані з лікуванням захворювань зубів та ротової порожнини мають бути безкоштовними, оскільки вони безпосередньо пов’язані зі збереженням здоров’я та життя людей. Стоматологічні послуги, пов’язані з естетичністю ротової порожнини — мають здійснюватися на основі повної оплати з боку пацієнта.

У свою чергу Кабмін під час розробки Програми медичних гарантій має забезпечити включення до переліку медичних послуг, що надаються на первинному рівні, послуги з надання стоматологічної медичної допомоги.

Зі свого боку МОЗ має включити стоматологів до переліку лікарів, які надають первинну медичну допомогу, забезпечити чіткий розподіл переліку стоматологічних послуг залежно від рівня надання медичної стоматологічної допомоги та визначити гарантований рівень стоматологічної допомоги, що надається в межах Програми медичних гарантій, в тому числі для пільгових категорій населення та дітей.

Саме такі доручення отримали відповідні органи після проведеного мною нещодавно в парламенті круглого столу. Так, спільними зусиллями, ми зможемо переломити ситуацію з катастрофічним поширенням стоматологічних захворювань в Україні, зменшити безпідставне вживання ліків пацієнтами, отримати здорових дітей та захисників нашої батьківщини.

Українці мають не тільки доживати до 80 років, а ще і в цьому чудовому віці щастьоліття мусять мати не менше 20 власних (а не протезованих) зубів у ротовій порожнині. А цього можна досягнути лише при реально доступній стоматологічній допомозі сімейного лікаря-стоматолога.

Реформи мають відбуватися заради людей — і їх метою має бути збільшення тривалості гідного і продуктивного життя наших громадян.

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram