ГоловнаБлогиОльги Богомолец

Гроші перемагають справедливість

Нещодавна заява Міністерства охорони здоров'я про введення в Україні в 2017 році медичного страхування має суттєві неузгодженості і суперечності, адже медичне страхування - це зовсім не те, що описує керівництво МОЗ, це залучення інших механізмів, які не можуть бути введені до 2017 року.

Фото: Depositphotos

Те, про що заявляє МОЗ - є не медичним страхуванням, а лише перерозподілом наявних коштів та зміною моделі фінансування в середині галузі. Кошти, які МОЗ планує перерозподілити в цьому і минулих роках, покривали бюджет закладів охорони здоров'я первинної ланки (комунальні послуги, зарплату, медикаменти). При перерозподілі коштів і зміні моделі фінансування (те, що в МОЗ помилково називають медичним страхуванням) - Міністерство пропонує той самий обсяг коштів наявних в бюджеті спрямувати не на заклад охорони здоров'я (наприклад поліклініку), а персонально на сімейних лікарів, які будуть підписувати контракт з людьми на медичне обслуговування і надавати своїм пацієнтам медичні послуги. З отриманих коштів лікарі будуть також сплачувати всі витрати на утримання закладу. Люди ж будуть мати право вільно обирати лікаря за своїм бажанням. МОЗ в рамках такої зміни моделі фінансування пропонує виплачувати сімейному лікарю суму 1000 грн в рік на закриття потреб родини з 2 дітьми - тобто по 250 грн на людину в рік.

На що вистачить цих коштів? На скільки візитів? Чи вистачить їх не тільки на зарплату, а і на оплату комунальних послуг, оренду приміщень? Калькуляції, на жаль, не було надано! Відповідно, якщо лікарі закладу охорони здоров'я з певних причин не підпишуть контракти на обслуговування з людьми або люди не захочуть йти у цей заклад - необхідного фінансування закладу не буде. Що буде з закладом?? Як він буде фінансуватися? Який буде запропонований механізм, щоб молодий лікар зміг знайти своїх пацієнтів?

А тепер про реальне медичне страхування і його перспективи.

В парламенті з літа зареєстровані три законопроекти щодо загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування (4981, 4981-1, 4981-2) - головне завдання якого насправді не перерозподілити, а знайти джерела додаткового фінансування галузі охорони здоров'я. При введенні державного медичного страхування держава буде покривати для своїх громадян лише базовий гарантований пакет медичних послуг (невідкладна і екстрена медицина, пологи, лікування психічних хвороб, вакцинацію, лікування орфанних та небезпечних інфекційних хвороб, якщо коштів вистачить - можливо і сімейного лікаря). Для того, щоб отримати інші послуги - наприклад планову операцію, обстеження і лікування в багатопрофільній лікарні, тощо - люди будуть змушені робити додаткові виплати! І головне чим відрізняються три законопроекти - це кому люди будуть платити кошти і хто іх буде розподіляти, зберігати і нести за них відповідальність?

Закон народного депутата Людмили Денісовоі (4981) пропонує кошти від медичного страхування передати в розпорядження акціонерних товариств, тобто створити модель приватного медичного страхування, як нового системного бізнесу і дати можливість приватним страховим компаніям користуватися практично новим мільярдним бюджетом та отримувати надприбутки.

Мій закон (4981-2) та закон народного депутата Олега Мусія (4981-1), які були подані як альтернативні, категорично не погоджують створення чергової бізнес моделі. Ми наполягаємо на тому, щоб держава була гарантом збереження і безприбуткового використання коштів медичного страхування, які будуть покривати базовий гарантований пакет, а приватні страхові компанії могли би цей пакет розширювати. Сьогодні, на мій погляд, і ризики банкрутства, і шахрайства, і обману людей, і девальвації є шаленими. І черговий страховий обман (чимало людей пам'ятають про тотальне банкрутство автострахування) може назавжди знищити добру ідею медичного страхування. І це буде катастрофа і втрата віри, і довіри людей. Але, на жаль, вчора на засіданні Комітету соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення, який власне контролює питання медичного страхування - гроші перемогли справедливість - було підтримано закон 4981, а саме створення нового державного бізнесу - медичного страхування. Керівництво МОЗ під час засідання свою позицію щодо майбутньої системи медичного страхування не озвучило.

Тепер рішення про майбутню модель страхової медицини буде винесено в парламент. І я дуже сподіваюсь, що парламентарі зможуть достойно захистити справедливість!

Ольга Богомолец Ольга Богомолец , капитан запаса медицинской службы
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram