Росія більше не поставлятиме ядерне паливо на 6 блоків українських АЕС?

Недавно низка ЗМІ, посилаючись на Міністра енергетики і вугільної промисловості України І.Насалика, повідомили, що на 6 з 15 блоків українських АЕС поставлятиметься ядерне паливо не з РФ, як було дотепер, а – японсько-американською компанією Westinghaus. Окремі ЗМІ навіть повідомили, що ці 6 блоків вже відмовилися від російського пального і використовують лише паливо компанії Westinghaus. Виходить, що мова йде про 40% неросійського ядерного палива на українському ринку.

Фото: uatom.org

Без сумніву, міністр озвучив інформацію, яку підготували йому підлеглі фахівці-ядерщики.

Безумовно, така інформація приємна, обнадійлива і навіть смілива, зокрема тепер, коли має місце російська агресія.

Водночас, виникає низка загальних і професійних запитань.

Тут варто нагадати, що на найвищому рівні питання співпраці по постачанню ядерного палива в Україну компанією Westinghaus обговорювалось і навіть вперше був підписаний двосторонній документ у 2008 році, під час зустрічі президентів України і США у Києві. До цього згадана компанія працювала по Україні у напрямку виготовлення дублікату російського ядерного палива для українських АЕС. Але офіційна співпраця з виходом на конкретний результат була започаткована у 2008 році. З того часу проводилися експерименти з адаптації ЯП Westinghaus разом з російським ЯП на двох блоках Південно-Української АЕС. Перенесення цього досвіду на інші блоки українських АЕС, за твердженням українських і закордонних фахівців-ядерщиків у 2008-му році, можливе лише за умови додаткових експериментів саме на тих блоках.

Судячи із згаданої заяви міністра, тепер йдеться про готовність 2-х блоків Південно-Української АЕС і 4-х блоків Запорізької АЕС до використання ЯП компанії Westinghaus без російського ЯП. Отже, треба думати, що експериментальна адаптація ЯП Westinghaus без російського ЯП на всіх згаданих блоках проводилася таємно, що само по собі викликає захоплення.

Якщо ж експерименти з адаптації ЯП Westinghaus на Запорізькій АЕС не проводилися (інформацію про такі експерименти не вдалося отримати), а експерименти з адаптації цього пального без російського, за доступною інформацією, не проводилися ніде в Україні (тобто ЯП Westinghaus адаптоване тільки разом з російським ЯП) і т.д., то є сумніви щодо узагальнень і висновків. Зокрема, - згаданий рівень диверсифікації (40%) не відповідає дійсності тощо. Виходить, що:

або ЗМІ некоректно виклали матеріал;

або тепер українські фахівці-ядерщики з системи Міненерго України «підставляють» міністра;

або згадані фахівці-ядерщики у 2008-му дезінформували главу України.

Словом, бракує ясності.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram