Денонсували і «кінці у воду»

Хмельницкая АЭС
Фото: energoatom.kiev.ua
Хмельницкая АЭС

Насправді таким чином Кабмін і Верховна Рада України вберегли нашу державу від ганьби на увесь світ. Адже, не вдаючись у фахові подробиці, нема таємниці в тому, що Росія в 3-4 рази перебільшила вартість своєї участі в цьому проекті. Зокрема, в дуже подібному за суттю проекті побудови з «0» таких самих за потужністю 3-го і 4-го блоків Тяньваньської АЕС в Китаї участь Росії оцінювалася в менше, як 1.7 млрд доларів США, а в Україні – 5-6 млрд доларів США. Пояснювалося це тим, що Китай багато чого робить сам задля побудови згаданої АЕС. Можна порівнювати й з іншими об’єктами АЕС, де брала участь РФ.

Українська сторона, підписавши з російською відповідну угоду в червні 2010 року (ратифікація відбулася у січні 2011 року), мала брати участь у добудові 3-го і 4-го блоків ХАЕС лише на 15%. Отже, роль і значимість понад 50-ти українських організацій, включаючи Харківський Турбоатом, які мають досвід в проектуванні та спорудженні АЕС, штучно применшена на користь російських підприємств. Зрозуміло, що у такий спосіб планувалося забезпечити зайнятість російських працівників за рахунок українських. Отже хтось хотів принизити і позбавити роботи українські організації і їх кваліфікованих працівників.

Дивно, що багато учасників згаданих рішень є тепер в Україні, окрім тих, які перебувають в РФ, але не відомо про їх якусь відповідальність за очевидні фінансові махінації. Адже керівники вищої і середньої ланки можуть не знати подробиць з ядерної техніки – є в кого запитати. Але ж у фінансових питаннях вони мастаки!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram