Висновки щодо пожежі на нафтобазі БРСМ

Пожежа на нафтобазі БРСМ біля міста Василькова на Київщині поступово набрала рис, характерних для трагікомедії.Безумовно, гасячи пожежу, держава Україна зазнала прямих збитків. Розплачується ДСНС. Тобто державний бюджет України.

Але іміджеві втрати, яких зазнала наша держава, зокрема, за кордоном, дуже важко оцінити в грошах. Зрештою, це не реально, нікому не цікаво і, зокрема, тому ніхто цим займатися не буде.

Додатково наглядно штучно продемонстровано, що Україна не організована, а українська нація неспроможна. Хоча це неправда, але так сприймається збоку.

Фото: Facebook/ДСНС

Звичайно, що за кордоном виникають питання: Чому так довго гасили? Що так довго горіло? Чому не використали зарубіжного досвіду? Чому не попросили допомоги в інших країнах? Тощо.

Щодо пожежі, то правоохронці визначилися з версіями, серед яких 4 пріоритетні. І нема жодного смніву в тому, що слідчі, зокрема системи МВС, доведуть справу до кінця і весь звіт знатиме хто безпосередньо винен у виникненні пожежі.

Але насторожує те, що всі версії, насамперед пріоритетні, не передбачають вини ніяких державних органів. Але ж майже кожний знає, що той чи інший вид діяльності будь-якого господарюючого суб’єкта в Україні, наприклад нафтобази, передбачене відповідними дозвільними документами, які надають державні структури. І, в разі порушень, держава у будь-яку секунду може забрати такий дозвіл. Інакшими словами – ліценцію. Тобто заборонити діяльність фірми. А тоді виникає зовсім інша ситуація для правоохоронних органів – покарання за незаконну діяльність. Тобто, держава автоматично виступає «першим номером». І нікого більше не цікавлять люди з підприємства, які могли би щось порушувати – вони не можуть, бо їх підприємство не працює, закрите державою.

Саме так ми аналізуємо випадки в інших країнах. Так аналізують іноземці і випадки в нас, зокрема згадану пожежу.

І тут другорядним є питання хто дав дозвіл (це безумовно з’ясувати треба). Важливо чому за понад рік цього дозволу не забрали? Не почали навіть наводити порядок у нафтопродуктовій сфері після розпачливого повідомлення Міністра енергетики і вугільної промисловості України В.Демчишина (офіційної особи!) 11 березня ц.р. про 2 млн. тонн нелегальних нафтопродуктів.

Водночас, українських громадян більше цікавить що зробити, щоби у майбутньому такі пожежі не виникали? На це питання є чітка відповідь – зробити так, аби великі і середні нафтобази (А БРСМ під Васильковом можна вважати середньою) були не вигідні, не потрібні. А цього можна добитися лише в один спосіб: необхідно в Україні створити новий сучасний НПЗ, про що газета вже писала.

Cлава Україні!

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram