ГоловнаБлогиБлог Артема Бабака

Кричевський, Каменських та двійник DZIDZIO: парад закупівель до Дня незалежності 2019

24 серпня Україна відзначатиме 28 річницю незалежності. Цього року президент Володимир Зеленський скасував парад через “помпезність” та надмірну вартість. Водночас Україною за бюджетні кошти прокотиться хвиля гучних святкувань з концертами, проведеними за сумнівними з точки зору доцільності та законності закупівель. Ми зробили невелику підбірку найцікавішого, що відбуватиметься 23-25 серпня. А також скільки це коштуватиме і які є порушення.

Фото: Lb.ua

Покровськ: шансон, Каменських і “Караоке на Майдані”

У місті Покровськ Донецької області 24-25 серпня буде дуже гучне святкування, як для 64-тисячного міста. Спочатку пройде фінал фестивалю патріотичної пісні “Музика нас з’єднала”. Півфінал проходив в Києві, а фінал в Покровську. За це містяни Покровська заплатять 2 млн грн. Зі сцени можна буде підспівати Каті Бужинський і Гаріку Кричевському. Схоже, у владі Покровська є фанат автора “Кієвлянкі”, адже це вже друге його запрошення у 2019 році — на день металурга в липні він вже виступав за 400 тис. грн.

На 25 серпня, день шахтаря та міста, запланований концерт Насті Каменських і того ж Гаріка Кричевського. Обидва виконавці були замовлені через переговорну процедуру. Ну і ще на 25 серпня влада Покровська порадує громадян вже традиційним приїздом “Караоке на Майдані”. За це ФОП Ігор Кондратюк отримає 320 тис. грн.

За ці два дні з місцевого бюджету прямими контрактами витратять щонайменше 2,2 млн грн, якщо не враховувати витрати на фінал фестивалю “Музика нас з’єднала”:

● Гарік Кричевський - 800 тис. грн

● Настя Каменських - 600 тис. грн

● світлодіодні екрани - 235 тис. грн

● звук - 350 тис. грн

● сцена - 180 тис. грн

● транспортні витрати - 82 тис. грн

● металеве огородження - 52 тис. грн

А тепер про ймовірні порушення в закупівлях Покровська.

1. Закупівлі концертів в місті проводить “Покровськводоканал” - організація, яка відповідає за постачання води та її водовідведення. Коли і яким чином спеціалісти комунального підприємства почали спеціалізуватись на організації розважальних шоу — невідомо.

Припускаємо, що в такий спосіб влада Покровська “підняла” пороги для укладання прямих договорів. Річ у тім, що водоканали за законом про публічні закупівлі є замовниками, які “здійснюють діяльність в окремих сферах господарювання”. Це значить, що поріг для закупівель товарів і послуг для них 1 млн грн. В той час як для відділу культури Покровської міської ради, наприклад, 200 тис. грн. І замовити Настю Каменських за 600 тис. грн відділ культури за процедурою “звіт про укладений договір” просто не зміг би.

Проблема в тому, що закон не регламентує, які саме конкретно закупівлі повинен проводити замовник. Тому, фактично, заборони не було. Однак, постає питання цільового використання коштів, адже водоканал має забезпечувати постачання води, а не оплачувати виступи концертів.

2. Закупівлі до Дня Незалежності, дня міста та дня шахтаря були подроблені з метою уникнення відкритих торгів. У в липні-серпні 2019 року “Покровськводоканал” оприлюднив 6 звітів про укладені договори за кодом «Послуги з організації виставок, ярмарок і конгресів» на суму 1,2 млн грн. Тобто і тут, навіть для замовника “в окремих сферах господарювання” поріг був перевищений. Про це грубе порушення Трансперенсі Інтернешнл Україна повідомила державних аудиторів.

Виступи Кричевського та “Караоке на Майдані” були куплені за переговорною процедурою з посиланням на їх авторські права. Але чому і як були обрані саме ці виконавці — треба питати в місцевої влади.

Харків: дорослі закупівлі по-дитячому

Напередодні Дня Незалежності, 23 серпня, Харків святкуватиме день міста. Тоді й буде головний концерт на площі Свободи: Ірина Білик, Вєрка Сердючка, Оля Полякова, Настя Каменських, KAZKA, "Врємя і Стєкло", ще будуть салют та симфонічний оркестр. Але головне тут — це те, як влада Харкова “по-дитячому” готувалась до цих свят, витрачаючи понад 4,5 млн грн коштів з бюджету Харкова. Подивіться на ці два приклади.

1. Тендерний комітет комунального закладу культури "Муніципальний центр культурних ініціатив” трохи забарився з оголошенням торгів на організацію концерту на площі Свободи, тому договір підписали тільки 19 серпня. Переможець обох тендерів, фірма шоу-світла “Феєрія”, святкуватиме по-справжньому. Адже з бюджету Харкова їй, фактично, заплатять 1,3 млн грн грн та 1,4 млн грн за одну роботу: встановлення світла та сцени на площі Свободи 23 та 24 серпня. Перелік звукової та сценічної техніки — ідентичний. Чому в Геннадія Кернеса вирішили проводити дві окремих закупівлі замість однієї закупівлі на два дні — невідомо.

2. 19 липня на 5 серпня "Муніципальний центр культурних ініціатив” двічі безуспішно оголошував відкриті торги “створення та показу театралізованої концертної програми” за 265 тис. грн та “створення та показу інтерактивних програм та театралізованих перформансів на тематичних майданчиках” за 235 тис. грн до дня міста. Але так ніхто і не прийшов на тендер. Мабуть, і не дивно, адже підготувати таку програму за кілька тижнів — непросте завдання. Відтак, міська влада Харкова спокійно 20 серпня провела переговорну процедуру. Як ФОП Сухорукова Маргарита та Воскобойник Юлія, які вже виконали не один десяток підрядів для замовників Харківської міської ради, створять програму та постановку за 2 дні — невідомо. Наостанок, технічне мультимедійне обладнання та театралізовані спецефекти теж замовляли окремими закупівлями, по 475 тис. грн (переговорна процедура) та 533 тис. грн (відкриті торги).

Маріуполь: KAZKA і тролейбуси

В донецькому Маріуполі виступатиме гурт KAZKA та учасники проєкту “Голос діти”. Ті, хто опиняться 24 серпня в Маріуполі, зможуть прогулятись на алеї з 56 українськими прапорами, поїсти в фуд-кортах, сфотографуватись у фотозонах “В Українській хатині”, “Україна єдина”, взяти участь у майстер-класі “країна власними руками”. А ще в Маріуполі пройдуть змагання стронгменів, серед яких буде один із найсильніших українців та член “Радикальної партії” Олександр Лашин. В тому числі можна буде посидіти в тролейбусі, який тягнутимуть силачі. Все це задоволення обійдеться мешканцям у 2 млн грн.

Київ: квіти та прапорці

У столиці відбудеться традиційна церемонія покладання квітів керівництва держави та Києва до пам'ятників Тараса Шевченка та Михайла Грушевського з державними прапорцями, квітами та двома хорами. Біля Київської міської ради відбудеться невеличкий концерт. Загалом на це витратять 290 тис. грн. У київських районах теж будуть проходити невеликі заходи з різним розмахом. Центральний Печерський район, наприклад, святкуватиме на 117 тис. грн, Оболонський — на 81 тис. грн. На співочому полі в Києві пройде фестиваль-конкурс "Ти у серці моїм, Україно!". Забезпечення сценічними конструкціями, звукотехнічним та світловим обладнанням, світлодіодним кластерним екраном-сіткою обійдеться у 96 тис. грн.

Галопом по Україні: від пародиста DZIDZIO до рекорду

У Макарові в Київській області на День Незалежності запросили пародиста образу DZIDZIO за 23 тис. грн, фаєр та конфеті шоу та інші розваги. Загалом — на 112 тис. грн.

У Дніпрі до Дня Незалежності збираються на 55 тис. грн замовити різних сувенірів: 150 блакитних футболок та кепок з логотипом, 25 подушок у вигляді серця, 5000 жовто-блакитних прапорців, 500 повітряних кульок. Проблема в тому, що аукціон запланований на 22 серпня, а подарунки роздавати - 24 серпня. Цікаво, як і хто встигне це зробити.

У трьох парках Дніпра 24 серпня пройдуть безкоштовні виступи гуртів, виставки малюнків дітей до Дня Незалежності, спортивні атракціони “мотузковий парк”, “лазер-аг”, “тропа”, майстер-класи та куплять 2000 повітряних кульок. Це обійдеться бюджету в 374 тис. грн. Окремо для дітей за 87 тис. грн організують патріотичну гру “Котигорошко” з лаунж зоною, квестами, розвагами, варениками та флешмобом. На проспекті Яворницького за 35 тис. грн створять декорації “Прапор” розміром 40 х 2,5 метра. Окремо "Центр народної творчості "Дивокрай" за 248 тис. грн організовує концерт “Парость звитяги Сірка - на крилах Незалежності".

Мер Бучі, якого судять за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах, зробить шоу мешканцям на 381 тис. грн. Тут буде і виступ симфонічного рок-оркестру “Brevis”, і фаєр або неонове шоу, і фотозони, і 3 години діджея, і 2 години виступу різних гуртів і понад 5 аніматорів. Але найцікавіше тут те, що всіма переговорами зі співаками буде займатись дочірнє підприємство заводу “Маяк”, яке виробляє зброю і підозрюється в махінаціях закупівлі прицілів до мінометів на суму 2,7 млн грн. Самого договору досі немає в ProZorro.

У Запоріжжі пройде скромний концерт “Мистецька гордість Запоріжжя” на 199 тис. грн, технічне обладнання коштуватиме ще 113 тис. грн. У парку “Дубовий гай” запросили дитячі та художні колективи, гурти “Франко”, The Vagis Band та “Декаденс”. Запорізька влада також замовила виконання цієї пісні:

У Калуші в Івано-Франківській області до Дня Незалежності збираються поставити рекорд України: 100 гітаристів під лідерством Влада Де Брянського — калуського гітариста, який 20 років тому переїхав до США і номінувався на “Ґреммі” за альбоми — зіграють мелодію Гері Мура. За це йому обіцяють заплатити 95 тис. грн. Ще в Калуші замовили за 305 тис. грн технічну підтримку сценічного піротехнічного світлового шоу та проведення театрального шоу.

У Жовтих Водах дніпропетровської області виступить старий київський гурт “Табула Раса” та діджей. Разом за це заплатять 127 тис. грн.

Традиційно 8-тисячне село Нерубайське в Одеській області, де є подібні до одеських катакомби, 24 серпня проведе “по-багатому” - на 177 тис. грн. Цього року не буде салюту на 80 тис. грн, але запросять вокальний колектив "Jam Band Odessa" за 50 тис. грн та козацький вокальний колектив “Атаман” за 40 тис. грн. А для технічного забезпечення концерту в Будинку культури та на відкритому майдані заплатить 62 тис. грн. Ну й організують святковий стіл з пиріжками, булочками, мінеральною водою і чаєм на 25 тис. грн.

Місцева влада самостійно визначає, як краще організувати День Незалежності, день міста, шахтаря чи інше свято. На це в неї є повноваження від громадян, які її обирали. ProZorro - це тільки інструмент, за допомогою якого мешканці кожного міста та села можуть дивитись і перевіряти закупівлі. І поставити питання владі, якщо є сумніви у доцільності розпоряджання їхніми коштами.

Артем Бабак Артем Бабак , журналіст проекту DOZORRO, Трансперенсі Інтернешнл Україна
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram