Спецтема
Календар українського мистецтва

6 вересня. Феодосій Гуменюк

6 вересня 1941 року народився Феодосій Гуменюк, народний художник України лауреат Шевченківської премії (1993). Гуменюк – художник української теми (історія, традиції, національні герої і поети) і майстер історичного живопису.

«Гетьман Дорошенко», «Маруся Чурай», «Мотря Кочубеївна», «Іван Мазепа», «Різдво», «Хрещення», «Великдень», «Посвята в гетьмани», «Козак Мамай», «Писанка. Всеношна», «Вірність Україні», «Конотоп», «Зустріч гетьмана Виговського». Ці назви картин говорять самі за себе.

Козак Мамай. 1974
Козак Мамай. 1974

Білі маківки. 1974
Білі маківки. 1974

Вірність Україні. 1972
Вірність Україні. 1972

Моя Україна. 1979
Моя Україна. 1979

І хто не знає, що він був один із «застрільників» перших нон-конформістських виставок у Москві та Санкт-Петербурзі, міг би подумати, що його українська тема – кон’юнктура, а не свідомий вибір. Біографія Феодосія Гуменюка: народився в селі Рибчинці Вінницької області, вчився у Дніпропетровському художньому училищі та Ленінградському інституті живопису, скульптури і архітектури ім. І. Ю. Рєпіна, з 1971 по 1975. З 1988 по 1992 роки жив із родиною і працював у Ленінграді, викладав у Вищому художньо-промисловому училищі ім. В.Мухіної, інженерно-будівельному інституті, працював на худкомбінаті. В кінці 1970-х – на початку 1980-х жив у Дніпропетровську, у 1992 році повернувся в Україну. Роботи Гуменюка дуже добре сприймали земляки-українці на персональних виставках в Торонто і Нью-Йорку.

Художник зізнавався в інтерв’ю, що захоплення авангардом пережив ще в 1960-ті роки. Під впливом Філонова писав акварелі «під Філонова», але захоплення українською темою – в ленінградській бібліотеці імені Салтикова-Щедріна він прочитав історію запорозького козацтва Д.Яворницького, «Історію русів», усього Грушевського, проштудіював підшивки «Киевской старины». Це привело в інші стилі - бароко, візантинізм, бойчукізм, традиції парсуни, і зрештою сплавилося у власний стиль, впізнаваний і оригінальний.

З 1993 року Феодосій Гуменюк працює у Національній академії образотворчого мистецтва і архітектури, очолює навчально-творчу майстерню історичного живопису. Захоплюється тенісом.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram