Спецтема
Календар українського мистецтва

1 липня. Владислав Єрко

1 липня 1962 року народився Владислав Єрко, відомий книжковий ілюстратор, без якого неможливо уявити видавництво «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га”.

"Снігова королева". Видавництво "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га".

Навчався в київській філії Українського поліграфічного інституту ім. Федорова. Малював кіноплакати у видавництві «Укррекламафільм» і отримав 2-у премію Московського Міжнародного конкурсу плакату (1987). З 1989 року працює в книжковій графіці, співробітничав із видавництвами «Молодь», «Софія», «Ніка-Центр», ілюстрував книжки Карлоса Кастанеди, Річарда Баха, Паоло Коельо. Для видавництва «А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га” створив хрестоматійні зразки дитячої ілюстрації – «Снігову королеву» з його ілюстраціями видали в понад 20 країнах світу.

"Казки Туманного Альбіону".Видавництво "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га".

Найкраще про Єрка розкажуть цитати з Єрка:

«Ілюстратором хотів бути відтоді, коли ще не читав. ­Малював на полях свої версії ілюстрацій до всіх книжок, які мені дарували, або виправляв промахи, ляпи художників. ­Найулюбленішими для таких вправ були «Легенди й міфи Старо­давньої Греції» Куна. І я ніколи не почувався живописцем – мені чомусь хотілося якимось чином виступати в зв’язці з певним текстом. Тільки потім я зрозумів, що це називається ілюструванням».

«Все життя я хотів робити дитячу книжку. Але й бачив, що нікому вона не потрібна. Я намалював ілюстрації до «Снігової королеви» та «Казок Туманного Альбіону» і був впевнений, що в мене їх залюбки візьмуть. Але провештався з ними по багатьох видавництвах, почув усі найрозумніші аргументи з приводу того, чому ці книжки не на часі і чому їх ніхто не буде купувати, а потім, зрештою, потрапив до Малковича».

"Кресало".Видавництво "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га".

«Я не люблю академічних ілюстраторів. Коли книжка надто правильна, вона зазвичай суха і нудна».

Гральні карти. Художник - Владислав Єрко. 

«Обкладинка – це візитка. Важко запідозрити класні ілюстрації під поганою обкладинкою. Якби це траплялося хоча б зрідка, я б переривав шалені гор книжок у пошуках нормального оформлення. На щастя, обкладинка або ставить хрест або навпаки – знак оклику на книжці. Хоча інколи на обкладинку потрапляє не найсильніше зображення».

"Аліса в Країні Див". Видавництво "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га".

«Я банальний ретроград. І мені подобається живопис, виконаний на полотні як картина. Мистецтвознавці кажуть: «Ах, ці нудні картини на полотні». Зараз цей жанр затаврований як якийсь анахронізм, щось давно віджиле. Сучасне мистецтво вже досягло якихось інших вимірів, воно займається іншими просторами, об’ємами. А мені ще й досі цікаве «рукоділля». Воно мені ближче: тут тепліше, тут не потрібно смикатися».

Ілюстрації до Паоло Коельо.

«Зараз я існую в двох виглядах – один Єрко малює чорно-білу графіку, а інший – кольорові дитячі ілюстрації. Люди, які люблять дитячі книжки, кажуть: «Я не уявляю, як цей художник міг намалювати таку похмуру нісенітницю як «Гамлет», і навпаки. Для мене це можливість переключатися, і я дуже з цього тішуся. Коли я втомлююся від дитячої ілюстрації, кольору, починаю малювати щось більше жорстке. Це рятує від «естетичного діабету». В кольорових ілюстраціях використовую акварель, гуаш і темперу на папері. А чорно-біла графіка, якщо брати Коельо, то це і олівець, і папір, і комп’ютер. В «Гамлеті» - змішана техніка. Спочатку частини ілюстрацій малюються тушшю, пером, олівцем на папері, потім скануються, збираються і домальовуються в комп’ютері. Плюс текстури, намальовані Поліною, моєю донькою. Мені дуже подобається, як виглядає білий штрих на чорному тлі, створений за допомогою. Графічного планшета. По суті, це ручне малювання фізичним олівцем у віртуальній площині. Зараз такі часи, коли безглуздо ставитися до комп’ютерної графіки з упередженням. Наприклад, у «Казках Туманного Альбіону» є три ілюстрації, намальовані на комп’ютері, і їх не можуть відрізнити навіть спеціалісти».

"Маленький принц". Видавництво "А-Ба-Ба-Га-Ла-Ма-Га".

За матеріалами видань «Україна молода», «Країна», unian.net, artchive.ru.

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram