Спецтема
Календар українського мистецтва

22 травня. Федір Кричевський

22 травня 1879 року народився художник Федір Кричевський, один із фундаторів Української Академії Мистецтва. 

Автопортрет у білому кожусі. 1926

 Вчився у Московському училищі живопису, скульптури і архітектури та в Петербурзькій Академії мистецтв, яку не закінчив. Його «університети» також - Париж, Мюнхен, Відень, Берлін, Рим, Флоренція, Венеція, Турін, Генуя (поїздка в ролі пансіонера), у 1902 році він їздив у Лондон – малювати коронацію нового короля Англії Едварда XVII. Після подорожі Західною Європою Федір Кричевський вирішив долучитися до збереження української культурної спадщини – допомагав Полтавському музею збирати українські старожитності, а потім і сам почав колекціонувати плахти, вишиванки, килими, як і його брат Василь Кричевський. 

Життя. Сім’я (Триптих). 1925-1927

 Простий народ – головна тема його робіт, конкурсна картина «Наречена»(1911) зображує побутову сцену з нареченою в центрі, змальовану з селянської дівчини Христі Скубій, що жила в селі Шишаки на Полтавщині, де Кричевський купив собі дім, але на відміну від інших подібних сюжетів в ній немає солодкавого замилування народними обрядами й костюмами, малоросійщини, декоративного етнографізму.

 Наречена. 1910. Олія, полотно. 210х292 см

І в картині, і в постаті нареченої стільки сили, гідності, повноти життя, що до цієї роботи люди часто ходять «підзаряджатися» в Національний художній музей України. Така сама сила і певність і в «Автопортреті в білому кожусі». Важко уявити драматичну долю цього сильного красивого чоловіка в умовах принизливого пристосування до генеральної лінії партії, якого вимагала радянська влада.

Життя. Любов(Триптих). 1925-1927

Федір Кричевський не був дисидентом, сумлінно працював в Київському художньому училищі; згодом в Українській Академії Мистецтва, його учні – С.Григор’єв, Т.Яблонська, Є.Волобуєв, Г. Меліхов, А. Петрицький, С.Грош; брав участь у створенні Спілки художників України; у 1926-1928 рр. для Малого залу Всеукраїнської Академії наук написав погрудні портрети М.Лисенка, М. Костомарова, І.Котляревського, Г.Сковороди, Лесі Українки, І.Франка, Т.Шевченка, В. Вернадського, Г.Павлуцького (Федір – надзвичайно талановитий портретист); у червні 1939 року за мистецьку й педагогічну діяльність йому та його брату Василю Кричевському присвоїли ступінь доктора мистецтвознавства, а в травні 1940-го (також разом із братом) — звання заслуженого діяча мистецтв УРСР. 

Замріяна Катерина.1937-1940

Але його нерадянськість промовляє з його полотен – візьміть програмний триптих «Життя» , в якому гнучкі лінії Клімта поєднуються з монументалізмом і українською іконографією. В 1930-х на нього пишуть доноси, фабрикують справи, але розстрілу чи арешту він уник. Під час війни хворий Кричевський побував і в гестапо, і в НКВС, і в СМЕРШ, а коли війна закінчилася і після блукань світами йому дозволили повернутися до Києва, будинок його виявився розбомбленим, хати в Шишках не було, в Академію мистецтв не брали, ніяких умов в Ірпіні, де поселився хворий на рак легенів Федір Кричевський з дружиною, не було, тож останні роки життя художник чувся непотрібним і неприкаяним.

Беатріче. 1911

 Помер Федір Кричевський у 1947 році, похований на Лук’янівському кладовищі. 

Український арт-календар Український арт-календар , Спецпроект з історії українського мистецтва
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram