ГоловнаБлогиБлог Аркадія Корнацького

Блокування податкових накладних: корупція, додатковий адміністративний ресурс під вибори, чергова антинародна афера уряду

Багато хто з політичних експертів розцінює непослідовну метушню Володимира Гройсмана і його уряду лише як тимчасові недоліки та цнотливі недолугості, як вади росту, поспіху "реформаторів", які начебто є, зрозуміло, виключно наслідком їх найчесніших прагнень.

Фото: Владислав Мусиенко

Але всі вони з різних причин явно недооцінюють "наймолодшого прем'єра", який насправді створив на базі свого уряду справжню лабораторію новітніх технологій випробування людинофобських інструментів депопуляції українського народу, знищення села і селянства, малого та середнього бізнесу, освіти, медицини тощо. У цих дослідах простим громадянам і підприємцям відведено роль піддослідних мишей, на котрих “обкатують” інструменти політико-соціально-економічної (або, як тепер модно казати - гібридної) війни.

Один із прикладів - "реформа місцевого самоврядування", або "децентралізація", як цинічно називають це злодійство проти України ії провідники. Я вже не раз писав про урядову методику знищення українського села через насильницьке "створення" так званих об'єднаних територіальних громад - ОТГ (не плутати з ОПГ, які набагато менш небезпечні для країни).

Уряд робить все максимально можливе для того, щоб провокувати в суспільстві настрої на кшталт "влада знищує Украіну". Я то знаю, що першочерговою метою політичної верхівки (з так званою опозицією включно) наразі є лише підготовка до фальсифікації результатів майбутніх виборів за допомоги маріонеток з ОТГ (спільно з партнерами з ОПГ, звісно), але ж у кожного свій погляд на події.

Як народний депутат і голова ВО "Рух вільних селян” я вже звернувся з десятками звернень, запитів та п'ятьма позовними заявами до Кабінету Міністрів України та до ЦВК з вимогами припинити це беззаконня, і це тільки початок - боротьба за існування і повноправнічть сільських громад і сільських Рад буде тривати до повної перемоги.

Але уряд пішов далі та розробив унікальний фіскально-каральний винахід - блокування податкових накладних платників ПДВ лише на підставі чиновницької "підозри", що платники можуть вчиняти "якісь не такі” господарські операції.

Не всі відразу усвідомили, навіщо Кабінет Міністрів України ухвалив Постанову №341 „Про внесення змін до Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних”,а ідея проста, як таблиця множення: раніше для того, щоби знищити бізнес конкретної особи, оголошеної "ворогом влади", треба було пройти довгий шлях: не просто нацькувати податкову, а провести грунтовну документальну перевірку, скласти акт, а потім — податкове повідомлення-рішення (ППР), яке має підписати керівник податкової інспекції, що відповідає за перевірку.

Навіть за великого бажання, ці результати не могли лягти в основу кримінальної справи за ухиляння від сплати податків, бо поки не завершиться процедура податкового оскарження — будь-яке нарахування ДФС не вступило в законну силу.

Податковим кодексом визначена довга багатоетапна процедура: спочатку можна подати скаргу в адміністративному порядку відповідно до ст. 56.3 Податкового кодексу до органу ДФС вищого рівня. Коли ці органи вичерпаються, можна подати адміністративний позов до суду згідно ст. 56.18 Податкового кодексу і відкрити другий фронт боротьби в судових залах.

Ми всі розуміємо, що таке судова тяганина, тим більше, що судове рішення вступає в силу лише після завершення розгляду в двох інстанціях: першої та апеляційної. Але касаційна інстанція, функцію якої поки що виконує ВАСУ, цілком може призупинити виконання судового рішення після апеляції, та розтягнути “задоволення” ще на півроку-рік.

Безумовно, що така неоперативність каральних податкових органів зводить ідею швидкої розправи з "чорносписочним" бізнесом нанівець. Можна “шити” загальнокримінальні статті КК, але це вже паліативні рішення.

У цій ситуації прем'єр-міністр Гройсман виступив як справжній винахідник, як класичний ідеолог репресивно-каральних органів. Він вирішив: навіщо для зупинки бізнесу проводити якісь там виїздні перевірки, складати акти, боротися у судах та гаяти на це час. Все зробимо навпаки: без жодних актів перевірок, без жодних підписів посадових осіб ДФС, що відповідають за своє рішення, на вашу електронну адресу просто приходить відповідь головного комп'ютера ДФС за підписом “Автоматизована система «Єдине вікно подання електронних документів» ДФС України. Версія 22.13.13 ”, яка ( Комп'ютерна Система!) прийшла до висновку, що ваша податкова накладна не підлягає реєстрації в Єдиному реєстрі подактових накладних. Що означає, що ваш контрагент не зможе скористатись вашим податковим кредитом і більше не буде з вами співпрацювати і проводити розрахунки.

Все геніальне — просто!

Податковий кодекс доповнили нормою п.201.16, згідно якої реєстрація податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних може бути зупинена у порядку, визначеному Кабінетом міністрів України, у разі відповідності такої податкової накладної/розрахунку коригування сукупності критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних, встановлених відповідно до пункту 74.2 статті 74 цього Кодексу.

Тобто, ніхто не буде доводити вашу вину - з вас досить і підозри.

А вже платник податків потім нехай пише скарги, виправдовується, доводить невинуватість, подає позови до суду — рішення “Автоматизованої системи” буде чинним доти, доки ви не виграєте усі суди - тобто на "найближчу п'ятирічку" або ще більш неосяжну перспективу.

Більше того, як знущання над Конституцією, пан Гройсман записав у Постанові №341 наступне: у разі надходження до ДФС рішення суду про реєстрацію або скасування реєстрації податкових накладних та/або розрахунків коригування, яке набрало законної сили, такі податкові накладні та/або розрахунки коригування реєструються після проведення перевірок, визначених пунктом 12 цього Порядку.

Кабмін залишає за собою "простір для маневру" - не виконувати судові рішення, що вступили в законну силу, обумовлюючи їх виконання ще додатковими перевірками !!!

І протягом усього цього часу жодні бізнес-партнери з вами не будуть співпрацювати - бо кому потрібен постачальник товарів або послуг, чия податкова накладна не дає податкового кредиту, що спричиняє прямі податкові збитки партнерам.

Так навкруги “чорносписочного" підприжмця створюється бізнес-вакуум, і він або підкорюється й платить хабарі (варіанти: ділиться бізнесом, фінасує партію тощо), або гине звичайним шляхом в жорстокому світі "ініціатив Гройсмана".

Пан Азаров на тлі цих “реформаторів” - це просто казковий дідусь Панас, котрий не знав і не здогадувався, які інстурменти потрібні для справжнього катування бізнес-середовища — тобто прошарку суспільства, де завжди багато активних особистостей, що не розраховують на дрібні подачки уряду та живуть своїм розумом.

Насправді це — найстрашніше для системи: існування вільних людей, що не залежать від уряду — вільних підприємців, вільних селян, вільних вчителів, лікарів тощо.

Подивіться, як усіх загнали у стойло високими цінами на енергоносії та ЖКГ з одного боку, та керованими в ручному режимі всілякими субсидіями, субвенціями тощо.

Будеш слухняним - Гройсман дасть тобі копійчину. Ні - будеш пізнавати життя з іншої, менш привабливої сторони.

Це тільки здається, що Кабмін та ДФС за допомогою так званого блокування накладних бореться зі “скрутками” та тінізацією. Насправді, усім зацікавленим особам вже оголошені "тарифи", як працювати “по-новому”.

І пішла робота "схеми": комп'ютер чомусь одних пропускає, а інших, можливо не таких дружніх до ДФС — зупиняє, хоча вони роблять одні й тіж самі господарські операції. Але це ж комп'ютер — що з нього взяти, нерозумна залізяка...

Але мені видається, що не тільки з метою дрібних корупційних можливостей впроваджена ця система, а з далекосяжними намірами: в майбутньому, у разі політичних заворушень, будь-який бізнес, що гіпотетично може підтримувати “не тих” кандидатів — буде швидко знешкоджений без зайвих зойків. Одним натисканням на кнопку отого комп'ютера.

Не бажаючи надалі терпіти це свавілля ДФС я звернувся з адміністративним позовом до Кабінету Міністрів України про визнання протиправною та скасування Постанову Кабінету Міністрів України №341 від 26.04.2017р.

Суддею Оленою Власенковою вже відкрито провадження у справі №826/13761/17 та призначено її до судового розгляду на 27 листопада 2017 року.

На жаль, поки що суддя не вбачає підстав для тимчасового зупинення дії Постанови №341 (ще б пак!), оскільки, мовляв, немає доказів того, що оце протизаконне блокування завдає матеріальної шкоди бізнесу.

Саме тому, щоб продемонструвати справжню гідність народу, що не підкорився ані Януковичу, ані Азарову, я пропоную підтримати ініціативу “Руху вільних селян” - абсолютно безкоштовно приєднатись у якості третіх осіб без самостійних вимог на боці позивача у справі №826/13761/17 та направити клопотання судді, де просто зазначити: яка кількість подактових накладних на яку загальну суму ПДВ була заблокована неправомірними діями податківців. Зробимо таке “народне голосування” - а потім нехай суд спробує стверджувати, що немає ані збитків, ані потерпілих від подактових псевдореформ уряду Гройсмана.

Для цього не потрібно сплачувати жодного судового збору — буде цілком досить роздрукувати один аркуш паперу (зразок якого на сайті нашого громадського руху), вписати свої реквізити та направити його до суду за адресою: м. Київ, вул. Болбочана Петра, 8, корпус 1, не забувши додати цілий ворох “квитанцій” про зупинення від ДФС.

Нехай судді читають та рахують!

І нема чого боятись, бо разом ми - сила, разом обов'язково переможемо!

Аркадій Корнацький Аркадій Корнацький , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram