Корупціонери - в плюсі, селяни - в мінусі

Стаття "Ось тобі, бабцю, і Юлін день!" викликала публічну дискусію щодо законопроекту №1599, прийнятого Верховною Радою у першому читанні. Я назвав його антиселянським та багатьма ще більш нехорошими словами, але ті, хто не читав законопроект, не вірять мені на слово. Тому, підтверджую мої дефініції мовою самого законопроекту, прямими цитатами, щоб всім все стало ясно.

Фото: Макс Левин

Законопроектом №1599 пропонується ввести імперативну норму, відповідно до якої члени особистого селянського господарства матимуть право (цитую) “реалізовувати надлишки виробленої продукції на ринках, а також заготівельним, переробним підприємствам та організаціям, іншим юридичним і фізичним особам виключно за умови набуття статусу суб’єкта підприємницької діяльності – виробника сільськогосподарської продукції”. І далі:" члени особистого селянського господарства зобов’язані: набути статус суб’єкта підприємницької діяльності – виробника сільськогосподарської продукції в разі необхідності реалізовувати надлишки виробленої продукції на ринках”.

Оте, що виділено чорним - то нововведення, а те, що не "зачорнено" - то діє зараз, відповідно до нього зараз селяни мають право вільно продавати надлишки сільгосппродукції будь-кому.

Тобто, якщо законопроект №1599 буде затверджений, закон вимагатиме від селянина, який захоче продати навіть відро овочів чи фруктів будь-кому та будь-де, зареєструватися підприємцем.

В іншому випадку це буде незаконна господарська діяльність, тобто діяльність без державної реєстрації (ст.164 Кодексу України про адміністративні правопорушення), яка, окрім штрафу, передбачає можливість конфіскації виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення.

Тобто, перекладаючи на мову реалій: щоб продати пучок редиски, відро картоплі тощо, сільська бабця має зареєструватися підприємцем, сплачувати податки, регулярно подавати звіти, вести облік доходів та витрат тощо.

Ті кількасот гривень за продані надлишки виробленої продукції, які селянин одержить на додачу до мізерної пенсії, зарплати або орендної плати, тепер авторами законопроекту пропонується гонорово називати доходом від підприємницької діяльності, а селянина передати в міцні обійми Податкового кодексу, десятків інспекцій та сотень ненажерливих чиновників.

Це при тому, що стаття 1 Закону України " Про особисте селянське господарство", до якого автори законопроекту №1599 пропонують внести зміни, чітко встановлює: “Діяльність, пов'язана з веденням особистого селянського господарства, не відноситься до підприємницької діяльності.” Ця норма є для села життєво важливою, вона відкриває можливості не лише для масової самозайнятості і виживання сільського населення, але й для державної підтримки селянина-сільгоспвиробника - така підтримка не суперечить зовнішньоекономічним угодам з ЄС та СОТ.

Крім того, нововведення законопроекту №1599 прямо порушують частину третю ст.22 Конституції України, яка гласить:" При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав та свобод".

Тому, які можуть бути сумніви щодо антиселянської спрямованості законопроекту №1599? Переконаний – він призведе до результату, зворотному закладеному в його заголовку, селянське сільгоспвиробництво різко піде на спад, а селянин або протягне руку до держави, або протягне ноги.

А хто-небудь питав селян, хочуть вони ставати бізнесменами, щоб продати відро чи мішок картоплі, та нехай навіть бичка чи кабана? Ніхто навіть і не думав їх про це питати, чиновники-"законотворці" роблять те, що потрібно їм, а не народу!

Адже ж, мільйони селян стануть прохачами або продаватимуть продовольство підпільно, по селах посунуть каравани спекулянтів, які скуповуватимуть сільськогосподарську продукцію за безцінь, ділитимуться прибутками з різними контролерами та перевіряльниками, селян почнуть судити й штрафувати за незаконне підприємництво - не життя для чиновника почнеться, а малина!

Корупційна ємність цього законопроекту вимірюється мільярдами, але, на жаль, Антикорупційний Комітет Верховної Ради цього поки що не зрозумів.

Але, це добре розуміють селяни.

Аркадій Корнацький Аркадій Корнацький , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram