Проблеми об’єднання громад на прикладі одного села

Окрім реформи державної служби, ГО “Всеукраїнське об’єднання “Антикорупційний блокпост” уважно стежить за ходом децентралізації влади та об’єднання територіальних громад. Цим займаються наші місцеві осередки.

Об’єднання громад

За даними Мінрегіону у Київській області територіальних громад чи не найменше. На даний час їх всього дві: Калитянська у Броварському районі та Пісківська у Бородянському. Для столичного регіону це надто мало, і реформа рухається не надто охоче.

Така невтішна статистика пояснюється проблемами політичного та соціального характеру, які гальмують адміністративну реформу. Зріз проблем об’єднаних територіальних громад, і не тільки, можна наглядно простежити на прикладі села Петропавлівська Борщагівка під Києвом, де активно діє осередок ГО “Антикорупційний блокпост”.

У Петропавлівській Борщагівці об’єднаної територіальної громади нема і не відомо, коли вона буде створена. Але якщо врахувати, що це село є одним із найбагатших і найперспективніших в Україні, такий низький темп просування реформи і наявність проблем змушує бити в набат.

Соціологічне опитування

Осередок ГО “Антикорупційний Блокпост” у Петропавлівській Борщагівці власними силами нещодавно здійснив соціологічне опитування жителів села. Це було зроблено для того, щоб безпосередньо від мешканців дізнатися про актуальні проблеми, які їх турбують, та послухати шляхи вирішення.

Ми підготували анкету для опитування і проводили його протягом п’яти робочих днів у найбільш людних місцях села. Нами було опитано близько 5% населення села. Серед них 49 % становили чоловіки, 51 % жінки.

Перше питання мало довільний характер: “Назвіть найактуальніші, на Вашу думку, проблеми села”. Майже всі респонденти одразу відповідали одну і ту ж відповідь: дорога і розв’язка. Це свідчить про те, що транспортне питання є дуже актуальним для місцевих жителів.

По ступеню важливості проблеми, названі місцевими жителями, згрупувалися наступним чином: 1. Транспортні розв’язки; 2. Дороги; 3. Затори; 4. Благоустрій; 5. Каналізація; 6. Недостатньо шкіл; 7. Білборди; 8. Бродячі тварини; 9. Екологія; 10. Недостатньо аптек.

Також нас цікавило ставлення до забудови села. На запитання “Чи вважаєте Ви проблемою активну забудову села?”, “Ні” відповіли 51,11 %, “Так” - 37,78 %, “Не знаю” - 11,11 %. Майже 74 % опитаних жителів вважають, що в селі недостатньо дитячих садочків, шкіл і лікарень, 60 % вважають недостатньою кількість та якість автомобільних доріг, 70 % переконані, що в селі не достатньо місць для відпочинку (парків, зелених зон, дитячих майданчиків).

Також жоден респондент не зміг назвати ні громадських та політичних формувань села, ні місцевих лідерів громадської думки та моральних авторитетів. Приємно було відмітити те, що більшість опитаних респондентів переконано підтримують створення об’єднаної територіальної громади і чудово розуміються у цьому питанні. Зокрема, більшу обізнаність проявляли представники середнього класу.

Закономірною стала оцінка роботи органів місцевої влади. Більшість респондентів не задоволені їхньою роботою та дали негативну оцінку через ряд проблем села, спроб вирішення яких вони не бачили протягом багатьох років. За словами активістів, органи місцевої влади всіляко відкладають створення територіальної громади, вбачаючи у ній, імовірно, загрозу для своїх інтересів.

Боротьба за владу в найбагатшому селі України

Однак, питання не тільки в місцевій владі. Нам довелося спостерігати за маніпуляціями створення об’єднаних територіальних громад представниками місцевих фінансових груп, дотичних до великих забудовників області. Вони хочуть розширити ареали своїх забудов і використати створення територіальних громад для забезпечення своїх політичних та бізнесових інтересів.

Для цього створюються різного роду керовані громадські проекти та громадські організації, які використовуються для лобіювання своїх інтересів в цьому регіоні. Через це спостерігається загострення ситуації загалом, а вирішення нагальних проблем відходить на задній план.

В регіоні появилися люди, які раніше займали владні пости і не говорили про об’єднання громади, а коли посади покинули, то ідея створення територіальних громад раптом стала для них актуальною. Місцеві жителі у розмовах недвозначно розповідали про боротьбу між кількома забудовниками, яка вже давно триває на теренах села. Наші активісти це підтверджують.

Попередні висновки

Проблеми села є типовими для України в цілому. Це корупція, погані дороги, низький рівень соціального забезпечення, житлово-комунальні проблеми, слабкий розвиток інфраструктури, мала кількість лікарень, садочків, шкіл тощо. Місцеві жителі нарікають, що село розростається, а з боку місцевої влади кроків до вирішення цих проблем не спостерігається.

Форсувати ситуацію для побудови комфортного життя мало б створення об’єднаної територіальної громади на основі самостійного вирішення жителями проблем місцевого значення і контролю виділених коштів.

Як показує практика, ця необхідність часто зводиться нанівець різного роду провокативними діями, коли громаді подаються в якості актуальних другорядні проблеми, а те, що справді важливо, переноситься на задній план.

Представники осередку ГО “Антикорупційний Блокпост” переконують, що ініціатива їх створення має йти від місцевих жителів, а не від влади і бізнесових груп. Інакше жодних позитивних наслідків реформи, скоріш за все, не буде.

Антикорупційний блокпост Антикорупційний блокпост , Блог ГО "Антикорупційний блокпост"
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram