ГоловнаБлогиБлог Андрія Юсова

Скільки смужок покаже тест Абромавичуса?

Заява про відставку міністра економічного розвитку і торгівлі Айвара Абромавичуса може стати для української політики своєрідним антикорупційним тестом. Українське суспільство завмерло в очікуванні: скільки ж смужок він покаже.

Фото: Макс Требухов

Заява про відставку – це політичний крок на випередження, який матиме наслідки і для пропрезидентської політсили, і для перемовин щодо нової коаліційної угоди. Але слова міністра матимуть політичну вагу лише у тому випадку, якщо одразу ж будуть підкріплені відповідними зверненнями до антикорупційних органів – щодо перевірки викладених фактів. В іншому разі заява Абромавічуса значно втратить значимість. І тоді ще гостріше постане питання, чому він зробив цю заяву саме зараз, адже очевидно, що проблеми почалися не сьогодні і не вчора.

Що показово: у заяві міністра фігурували і фракція БПП, і прізвище Кононенка, і Адміністрація президента, але самого главу держави Абромавічус не згадав. До того ж, як повідомляють ЗМІ, президент вирішив оперативно провести зустріч з міністром.Це означає, що мости не спалені, і у президента є широке поле для маневру: від прямої підтримки дій міністра до власних антикорупційних кроків чи заклику до примирення сторін.

Позиція Ігоря Кононенка сьогодні досить невиразна. Якщо він дійсно вважає себе невинним, то ми буквально сьогодні маємо побачити позов до суду про захист честі та гідності, а також звернення до тих-таки антикорупційних органів, як це нещодавно зробив Саакашвілі, - для перевірки і самого Кононенка, і Абромавічуса. Можливо, ми навіть зможемо спостерігати повторення ситуації з Мартиненком, але це буде нескоро.

Тобто, якщо ми не побачимо підтримки позицій сторін конкретними фактами, то ця ситуація із прикладу викриття корупції перетвориться на посередньо зрежисовану політичну драму (чи комедію).

Заява міністра може мати декілька сценаріїв продовження. Перший: Верховна Рада не приймає відставку, і він залишається працювати в уряді далі, отримавши при цьому імідж не долученого до схем чиновника. Таким чином Абромавічус отримує своєрідний імунітет для подальшої роботи і у переформатованому Кабміні. Другий: відставка все ж таки відбудеться, і тоді ми можемо побачити Абромавічуса одним з лідерів майбутнього політичного проекту Михеїла Саакашвілі, який вже публічно підтримав дії міністра на своїй Фейсбук-сторінці. З литовським легіонером команда Саакашвілі отримає потужний фаховий економічний бекграунд. До цього подібних спеціалістів там не було. Репутація Абромавічуса в очах громадськості зараз дійсно позитивна, і участь у проекті Саакашвілі йому піде лише на користь.

І особливо важливо: заява Абромавічуса може позитивно вплинути на переформатування уряду, незалежно від того, чи це буде відставка всього Кабміну, чи часткові кадрові зміни. Зокрема, це стосується як кадрової квоти БПП, так і інших партій. Абромавічус своєю заявою актуалізував запит на реальних реформаторів, фахівців у своїй справі, тому політсили, остерігаючись звинувачень у корупції, не ризикнуть висувати відверто одіозні, міцно пов’язані з партійним керівництвом, кандидатури. Наголос скоріше будуть робити на професіоналів з максимально незаплямованою репутацією.

Сподіватимемося, тест покаже, що Україна дійсно вагітна реформами, і що все серйозно.

Андрій Юсов Андрій Юсов , Експерт Школи відповідальної політики, політичний оглядач, активіст Євромайдану
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram