Новий Уряд має починати з перепису населення

Вже один 10-річний перепис населення ми пропустили, потім щороку відкладали. І вже остаточно уряд Гройсмана вирішив провести його у 2020 році. Це крок, який нова влада має здійснити першим. Дані, отримані таким переписом, дадуть можливість зробити повний аудит соціально-економічного стану, справжнього…

Фото: Макс Требухов

А після цього можна розробляти урядову програму, яка буде спиратись на фактичні дані, а не ті, що уряд некоректно планує. І тоді вже можна формувати державний бюджет.

Коли розраховували медичну реформу, пенсійну, субсидії – чомусь вважали, що населення України 42 мільйони, а чи враховували, що за кордоном на заробітках майже 8 млн українців?

У нас є негативна тенденція вимирання населення, наявна загрозлива тенденція масової трудової міграції.

Нова влада повинна виконати певні кроки з проведення повного перепису населення і потім по аудиту соціально-економічного стану нашої держави. Після цього можна розробляти урядову програму, яка буде спиратися на фактичні дані. Дані перепису населення стануть базою для інформаційного забезпечення управління, включаючи формування державного бюджету. Ми будемо знати, на якому світі ми знаходимося, скільки нас залишилося.

Думаю, що дані перепису нас не порадують, дай Боже, щоб нас залишилося хоча б 34 млн. У даний час у нас немає точних даних, скільки маємо працездатного населення, скільки пенсіонерів, яка кількість українців ніколи не повернуться в Україну. Конкретні цифри абсолютно відсутні. Нам потрібен реальний бюджет. Кажуть, що у нас 12,5 млн пенсіонерів, а нам потрібно точно знати, скільки насправді у нас пенсіонерів, скільки у нас бюджетників. Ці цифри закладаються в макроекономічні показники, після перепису населення вони стануть більш реальними.

При проведенні перепису населення великих складнощів виникати не буде, для його проведення потрібно близько 4 млрд. грн.

За наявності політичної волі перепис можна організувати і швидко провести. Як правило, до цього перепису залучаються люди зі сфери освіти, охорони здоров'я, МВС.

Не проведення перепису населення, відсутність конкретних цифр за чисельністю населення, відкриває шлях для зловживань і корупції.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram