Чому сучасна Україна втрачає можливості ? Що треба для успіху?

Успіх будь-якої країни залежить не від її розташування, території чи ресурсів, насамперед він залежить від того, як облаштоване у ній життя.

Від того, чи можуть громадяни впливати на ухвалення рішень – і політичних, і економічних, і не лише на національному рівні, а й на рівні міста чи селища, навіть на рівні господарства.

Фото: ukurier.gov.ua

Якщо все в державі підпорядковано олігархам - тобто пов’язаним з владою монополістам, то і працює вона на їхнє збагачення і зміцнення їхньої влади.

Така олігархічна влада насправді зацікавлена в тому щоб люди були бідні, слабкі, погано освічені, розділені між собою питаннями мови, віри чи історії.Але в такій країні дуже важко втілювати новітні технології, люди не мають можливостей для власної реалізації і зрештою - мотивації для розвитку.

Саме такою втрачених можливостей, на жаль, є сучасна Україна.

Тому, позиції України в ключових рейтингах глобальної конкурентоспроможності дуже низькі (81 місце з 137, нижче Ботсвани і Таджикистану)!

І це не просто рейтинги – це означає, що Україна програє в світовому змаганні, а відтак втрачає можливості, час і ресурси, надолужити які нашим дітям буде набагато важче, якщо взагалі можливо. Країна на узбіччі нецікава і як партнер, і як місце для інвестицій та нових проектів.

Щоб стати успішними, потрібно змінити базові принципи нашого життя. Єдиним критерієм ефективності економічної політики має стати якість життя і добробут звичайних громадян .

Досягти цієї мети можна лише одним шляхом – забезпечувати і розширювати можливості для розвитку усіх громадян, які хочуть чесно працювати для себе і своїх дітей.

Держава повинна створити умови для того щоб підприємства, фермерські господарства, вільно розвивалися, запроваджували інноваційні розробки та нові технології, конкурували між собою за споживача. Важливо, щоб успішні господарства не були лише острівцями в морі неуспішності, їх має ставати з кожним днем все більше і більше. Від цього виграють і люди, які працюють на цих підприємствах, і вся країна.

В цьому полягає мета і зміст нового економічного курсу. Це дозволить перейти від нинішньої - монополізованої сировинної моделі, до інноваційної економіки, в якій головним капіталом є таланти і вміння громадян України.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram