ГоловнаБлогиБлог Андрія Павловського

Про наслідки пенсійної реформи

Пенсійні зміни уряду, які названі «реформою», – це обман людей, який загорнули у красивий фантик.

Фото: Сергей Нужненко

Якби влада дійсно хотіла потурбуватись про пенсіонерів, то вона мала би виконувати чинні закони про індексацію та осучаснення пенсій. Тоді мінімальна пенсія сьогодні б сягнула понад 2500 гривень. А середня становила би близько 4000 гривень. Але цього не було зроблено жодного разу за часів правління Порошенка.

Крім того, якби влада справді дбала про пенсіонерів, то без жодних «реформ» скасувала би свій же закон про 15% податку на пенсії працюючих пенсіонерів. Тим більше, що такий законопроект давно зареєстрований у Верховні Раді України.

Таким чином, через невиконання законів влада фактично позбавила кожного пенсіонера тисяч невиплачених гривень. І завдяки цій псевдореформі зняла з себе за це відповідальність. Та ще й обставила все так, що пенсіонери мають бути вдячні владі за жалюгідне підвищення. Але це величезний обман! Бо за це мінімальне підвищення українці заплатять дуже високу ціну. Ось чому:

1. Вік виходу на пенсію збільшено мінімум до 63 років ( з 2028 року до 65). Це відбудеться за рахунок збільшення страхового стажу, необхідного для пенсії, – до 35 років! За даними Держстату, зараз в Україні середній вік життя чоловіків – 66 років. Тобто, за задумом влади, чоловікам пенсія вже не буде потрібна, бо вони просто до неї не доживуть. «Допоможи Пенсійному фонду – помри молодим», – сумно жартують у соцмережах;

2. Ті, хто вийдуть на пенсію з 1 січня 2018 року, отримають пенсію на чверть меншу, ніж зараз. Бо зменшено коефіцієнт нарахування пенсій з 1,35 до 1. Наприклад, людина працює 40 років та має заробітну плату 5000 гривень. Зараз її пенсія складала би 2700 гривень. А якщо ця ж людина вийде на пенсію після 1 січня – то отримає лише 2000 гривень. Нагадаємо, що норма 1,35 була закладена урядом Тимошенко як наближення до європейських стандартів обрахування пенсій.

Наведемо простий приклад розрахунку розмірів пенсій за віком для жінки та чоловіка, при середній зарплаті для обрахунку пенсій розміром у 6000 грн.

3. Індексація пенсій, закладена урядом, тепер складає не 100% від інфляції (як зафіксовано у чинному законодавстві), а лише 50%. Тобто коли продукти подорожчають на 20%, пенсіонерам компенсують лише 10%. А хто буде покривати різницю? Тож підвищення, що отримають пенсіонери, з’їдять комунальні тарифи та галопуючі ціни;

4. Навіть після підвищення пенсій діючим пенсіонерам, мінімальна пенсія з 1 січня 2018 року 1373 грн – все одно буде меншою за прожитковий мінімум (зараз складає 2562 гривні)!

5. Розрекламоване осучаснення пенсій за чинним законодавством (яке не виконується владою) є обов’язковим, а за псевдореформою – ні;

6. Ліквідовано пільговий вихід на пенсію для трудового народу – шахтарів, гірників, працівників хімічних підприємств, селян. Також заднім числом прибрано додаткову пенсію для чорнобильців;

7. Пропозиції докупати пенсійний страховий стаж за 16890 грн за рік – цинізм вищої проби. У країні, де понад 60% населення живуть за межею бідності, майже ніхто не зможе собі дозволити це.

Для реальної пенсійної реформи, потрібно:

1. Подолати дефіцит Пенсійного фонду шляхом негайного ухвалення законопроектів про деофшоризацію економіки. Уже в перший рік це дозволить збільшити доходи країни на 67 мільярдів гривень!

2. Провести реальну податкову реформу, яка дозволить відновити малий та середній бізнес, що збільшить надходження до бюджету та Пенсійного фонду;

3. Почати поступовий перехід від солідарної до персоніфікованої пенсійної системи;

4. Повернутися до європейських стандартів, за якими пенсія має складати не менше 40% від зарплати.

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram