Злиденна старість – ціна кредиту МВФ?

У преамбулі до Конституції України ми декларуємо свою відповідальність перед Богом. Але при цьому забуваємо виконувати Божу заповідь про елементарну повагу до старості.

Фото: ukurier.gov.ua

Зменшення виплат працюючим пенсіонерам і поступове збільшення пенсійного віку та страхового стажу на 5 років – такі заходи запропонував Уряд на нібито виконання Меморандуму про економічну та фінансову політику з МВФ, щоб отримати жаданий кредит. І Верховна Рада дала добро, прийняла законопроект №2212 «Про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення».

Крім того, Кабмін зобов’язався до 1 червня 2015 року подати в Раду законопроект, що скасовує всі спеціальні пенсії та вводить єдині принципи нарахування пенсій.

Прийнятий законопроект з 1 квітня 2015 року передбачає такі зміни.

По-перше, підвищення на 5 років пенсійного віку (поетапно протягом 10 років) та страхового стажу для осіб (поетапно для жінок), які мають право на пільгову пенсію та пенсію за вислугу років. Це стосується працівників з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списками №1 і №2, трактористів-машиністів, водіїв міського пасажирського транспорту, механізаторів, плавскладу, працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, спортсменів, артистів, робітників текстильного виробництва, доярок, авіаційних працівників.

По-друге, виплата пенсії працюючим пенсіонерам (таких біля 2 млн. осіб) у розмірі 85%, але не менше півтора прожиткових мінімуми для осіб, які втратили працездатність, тобто 1423,5 гривні. Діятиме це обмеження виплат працюючим пенсіонерам з 1 квітня 2015 року до 1 січня 2016 року.

По-третє, не виплачуватиметься пенсія у період роботи на посадах, які дають право на призначення спеціальних пенсій, а це не тільки народні депутати, судді, прокурори, а й чорнобильці та звичайні держслужбовці.

В результаті переговорів фракцій коаліції з Урядом було вилучено норму щодо застосування середньої заробітної плати за 2012-2014 роки для обчислення пенсії. Таким чином ідею «замороження» рівня зарплат для нарахування пенсій у наступні роки вдалося визнати неприйнятною.

Окрім того, завдяки наполяганням народних депутатів Уряд не буде обмежувати пенсії інвалідам I та II групи, інвалідам війни III групи, учасникам бойових дій, у тому числі учасникам АТО, членам сімей загиблих (померлих) учасників бойових дій.

Виникає питання: чому дірки в бюджеті затикають за рахунок соціально незахищених громадян, які доживають свої останні дні в злиднях у «нагороду» за вірне служіння суспільству десятки років? Чому б не звернути увагу на багатіїв, які отримують величезні пасивні доходи та платять мінімум податків? Якщо цим рантьє не вистачає соціальної відповідальності, то принаймні парламентарі мали б її проявити.

Урізання виплат пенсіонерам, за оцінками Уряду, в 2015 році дозволить зекономити 3,9 млрд. грн. бюджетних коштів. Ті ж гроші можна було б отримати, піднявши податок на дивіденди олігархів, хоча б на 10% (у нас зараз 5%, а в Європі середня ставка 30%, у США – 39%).

Для порівняння: 1% найзаможніших у США сплачує 37% податків, а в Україні 1% найбагатших – всього 4%. Зверніть нарешті на це увагу, реформатори!

Андрій Павловський Андрій Павловський , Експерт з питань соціальної політики
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram