ГоловнаБлогиБлог Андрея Богдановича

Загальні правила спілкування з правоохоронцями

В цій публікації я хочу вам розказати про загальні правила спілкування з правоохоронцями. Це одна з тем мого навчального відеокурсу МІЛІЦІЯ ДЛЯ «ЧАЙНИКІВ».

Отримати безкоштовні відоуроки можна за посиланням: http://info.foundation101.org/police/.

***

Міліціонер — це представник держави і до нього необхідно ставитися з відповідною повагою та виконувати його законні вимоги.

Згідно із законодавством України, правоохоронець має право зупинити на вулиці будь-якого громадянина, зажадати пред’явити документи або надати пояснення з того чи іншого приводу при підозрі у вчиненні правопорушень. Непокора законній вимозі працівника міліції є адміністративним проступком і може призвести до застосування щодо тебе фізичної сили та арешту строком до 15 діб.

Отже, запам’ятай три основних принципи (так звані "три НЕ") у спілкуванні з міліцією: НЕ провокуй, НЕ ображай і НЕ тікай.

Головне завдання для тебе — уникнути доставлення до підрозділу міліції. Зроби для цього все можливе й не давай приводу застосовувати до себе насильство, як би правоохоронці не підбурювали тебе до спалахів гніву та непродуманих вчинків своїм чіплянням, хамством і образами.

Спілкуючись із співробітниками міліції завжди слід пам’ятати, що ти зобов’язаний виконувати лише законні вимоги працівника міліції: назвати своє прізвище, адресу проживання, пред’явити паспорт чи інший документ, що посвідчує особу, дати пояснення з приводу події, свідком якої ти був, припинити чинити ті чи інші дії, якщо тобі обґрунтовано вказали, що в них вбачаються ознаки правопорушення.

Міліціонер не має права вимагати від тебе невідкладно пройти разом із ним до райвідділу міліції без пояснення причин.

Розмова з будь-яким міліціонером і незалежно від того, де вона відбувається, має починатися з твого прохання до нього пред’явити службове посвідчення. Не соромся уважно його прочитати, а при можливості демонстративно записати посаду, прізвище та ім’я правоохоронця. Це не твоя забаганка - він зобов’язаний повідомити тобі дані про себе.

Завжди май при собі свій паспорт або інший документ, що посвідчує особу. Постійне носіння при собі документів позбавить тебе від багатьох ускладнень під час спілкування з правоохоронцями.

Якщо ти не маєш при собі документів, чітко назви своє прізвище та адресу проживання, попроси міліціонера зателефонувати родичам або до адресно-довідкового бюро з метою підтвердження твоїх особистих даних. Надай міліціонерові можливість скористатися для цього твоїм телефоном.

Міліціонер не має права відбирати й забирати з собою твій паспорт, якщо в ньому не вбачається ознак підробки. Якщо твій паспорт викликав у правоохоронця таку підозру, він вилучається тільки в присутності двох понятих з обов’язковим складанням протоколу вилучення чи добровільної видачі документа.

Міліціонер не має права вилучати в тебе будь-які речі, якщо вони не є знаряддям або об’єктом скоєння правопорушення. У будь-якому разі вилучення речей також має бути оформлено протоколом у присутності двох понятих.

Ти не затриманий, і після надання міліціонерові відповідей на його питання, маєш право в будь-який момент з власної ініціативи припинити розмову. Зроби це коректно й аргументовано: посилайся на невідкладні справи, термінову необхідність купити ліки для матері або просто скажи, що виходив із дому в магазин і залишив на плиті чайник. Обов’язково додай, що готовий зустрітись і допомогти міліції в інший час.

Уникай створення конфліктної ситуації з правоохоронцями. Пропонуй компроміс, і якщо це можливо, виконай їхні вимоги. Часто міліціонери вимагають надати їм можливість провести огляд речей, скажімо, сумки. Слід розуміти, що між обшуком і так званим оглядом є суттєва різниця. При огляді міліціонер повинен запропонувати тобі показати вміст сумки, особисто копирсатись у ній або у твоїх кишенях він не має права. Відповідно до законодавства, ти вправі відмовитися від проведення огляду, але в такому разі працівник міліції може зажадати від тебе пройти з ним у райвідділ, мотивуючи необхідністю розкриття злочину. Якщо в тебе немає при собі заборонених предметів, то чому б і не надати міліціонерові можливість пересвідчитись у цьому. Зроби це, хай він заспокоїться.

Будь спокійним і чемним, але водночас і впевненим у собі. Перші хвилини твого вимушеного спілкування з міліціонером мають велике значення для подальшого розвитку ситуації. Будь співрозмовником, а не допитуваним — коректна й офіційна манера спілкування спонукає міліціонера ставитися до тебе таким же чином. 

Відразу «качати права», вимагати негайно надати тобі адвоката або лякати міліціонера «сусідом-прокурором» не треба — з тобою тільки розмовляють. Якщо міліціонер вказує, що від тебе чутно запах алкоголю, спокійно зауваж, що вживання спиртного у нашій країні не заборонено законом, і додай, що був на дні народження в знайомих і дозволив собі випити трохи вина. Доведи адекватність своєї поведінки і пообіцяй, що зараз же підеш додому, а не будеш вештатись по місту в пошуках пригод.

Якщо ти скоїв дрібне правопорушення — вибачайся й одразу виконай вимогу міліціонера щодо його усунення - припини голосно співати вночі на вулиці, сховай пляшку з пивом і запевни, що доп’єш її лише вдома, підніми той злощасний недопалок і таки кинь його в смітник.

Не роби дурниць і не потрапляй до міліції «за компанію» або демонструючи солідарність з приятелем. Скоєння правопорушення у складі групи відноситься до обставин, що обтяжують відповідальність за вчинене, а своєму знайомому ти краще допоможеш, залишаючись на свободі - повідомиш про його затримання батькам, будеш свідком тощо.

***

Якщо тобі була цікава і корисна інформація, отримана в цій публікації, та ти відчув її цінність, то в мене є гарна новина. Я створив навчальний відеокурс МІЛІЦІЯ ДЛЯ «ЧАЙНИКІВ». Отримати безкоштовні відеоуроки можна за посиланням: http://info.foundation101.org/police/

Андрей Богданович Андрей Богданович , Блогер, эксперт по вопросам доступа к публичной информации и борьбе с коррупцией
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram