ГоловнаБлогиБлог Анатолія Вітіва

Бюджетні ініціативи Кабміну є глибоко антисоціальні і можуть привести до соціального вибуху

Уряд Арсенія Яценюка планує латати бюджетні діри за рахунок простих українців, масштабного скорочення соціальних гарантій, замороження пенсій і інших виплат, водночас не чіпаючи інтересів олігархів.

Фото: Макс Требухов

Новий Кабмін під керівництвом прем’єра-«камікадзе» Арсенія Яценюка замість боротьби з корумпованою олігархічною, згубною моделлю економіки України планує скоротити дефіцит бюджету за рахунок простих українців. Такі висновки випливають з опублікованих у ЗМІ планів Міністерства фінансів на 2015 рік. Очевидним є те, що «найкращий прем’єр-міністр» та його команда вирішили перекласти весь тягар економічної кризи та своєї бездіяльності на плечі звичайних українців. Суть реформ від Арсенія Яценюка – це скорочення фінансування освіти, медицини, замороження пенсій і зарплат, звільнення бюджетників, скасування компенсації військовослужбовцям за придбане житло, зменшення розмірів допомоги на випадок безробіття. Такі ініціативи Кабміну є глибоко антисоціальними за своєю суттю і можуть привести до соціального вибуху.

Зокрема, пропонується зменшити фінансування медицини і освіти, скасувати норму про безкоштовну освіту і медицину. На думку урядовців, потрібно ввести платне харчування для пацієнтів лікарень та відмінити безкоштовне для учнів молодших класів. Також серед пропозицій «реформаторського» Мінфіну – скасувати стипендії для студентів з вересня 2015 року, підняти навантаження на вчителів, скорочення працівників бюджетної сфери.

У приступі турботи про український народ, уряд Арсенія Яценюка не забув і про відміну пенсій при втраті годувальника та збільшення стажу для виходу на пенсію. Пенсійні виплати наступного року планується взагалі заморозити і не збільшувати! І це при величезній інфляції та росту цін на комунальні послуги! Але, очевидно, уряд «камікадзе» не турбує як виживатимуть українці. Більше його хвилює чи добре почуватимуться олігархи. Ще один неприємний сюрприз стосується безробітних. Їм хочуть скоротити виплати у випадку втрати роботи. Також горе-урядовці, вишукуючи можливості задля того, щоб не зачепити інтереси олігархів, хочуть скоротити кількість бійців Нацгвардії з 60 до 40 тисяч та відмовитися від компенсації підприємствам видатків для збереження за мобілізованими робочого місця. І це в умовах російської агресії!

Уряд Арсенія Яценюка замість реформ і системних змін, за які проливали і проливають кров українці, працює на благо олігархів.

Намагаючись наповнити бюджет, витягуючи останні гроші з кишень українців, Арсеній Яценюк показав себе не як реформатор, а як кишеньковий прем’єр-міністр в руках всемогутніх олігархічних кланів. Чому уряд не шукає гроші в офшорах? Адже тільки за 9 місяців цього року туди вивели близько 6,5 мільярда доларів! Чому влада проігнорувала свободівські законодавчі ініціативи про повернення капіталів з-за кордону, про ліквідацію монополій в економіці, про введення воєнного податку з олігархів? Чому Арсеній Яценюк, як того вимагає «Свобода», не бореться за введення податку з розкоші, за прогресивну шкалу оподаткування? Де обіцяне революційне зменшення податкового навантаження на бізнес? Якщо Кабмін оголосив війну корупції, то покажіть мені хоча б одного відомого корупціонера за гратами? Чому ніхто не каже про вкрадені стратегічні підприємства, про тендери, де відмиваються мільярди? За часи прем’єрства Яценюка не було проведено жодної реформи. І ніякого бажання ліквідовувати засилля олігархів та встановлювати соціальну справедливість в країні в глави Кабміну, схоже, немає. Якщо лідер «Народного фронту» буде й надалі втілювати курс із викачування грошей з простих українців і працюватиме на благо олігархів, то країну чекає економічний і соціальний крах вже в наступному році.

Анатолій Вітів Анатолій Вітів , Голова Волинської «Свободи»
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram