Весна в опері. Зіркові гості та дебюти молодих

150-й ювілейний сезон Національної опери України вже приніс цілу низку цікавих та непересічних подій шанувальникам театру та поціновувачам оперного мистецтва. Серед найяскравіших подій варто відзначити Гала-концерт з нагоди 150-річчя заснування оперного театру у Києві, прем”єрне поновлення опери Ш.Гуно “Фауст” за участю Валентина Дитюка і Тараса Штонди, виступи наших славетних співвітчизників – зірок світової оперної сцени Дмитра Попова та Віталія Білого (Дон Хозе та Ескамільо у “Кармен” Ж.Бізе), Олександра Цимбалюка (Банко у “Макбеті” Дж.Верді та Король Рене у “Іоланті” П.Чайковського), Зоряни Кушплер (Друга Симфонія Г.Малера), виступи Людмили Монастирської (Леді Макбет “Макбет” та Абігаїль “Набукко” Дж.Верді) та її дебюти у партіях Єлизавети Валуа (“Дон Карлос” Дж.Верді) та Норми (однойменна опера В.Белліні), остання стала дебютною ще для однієї зіркової гості – Лєни Бєлкіної (партія Адальжизи). Вже за кілька днів – 22 лютого, у рамках творчої співпраці з мистецькою агенцією “Ухо” світло рампи побачить сучасний оперний твір “Моє зрадливе світло”, наступного дня (23 лютого) наші глядачі матимуть змогу насолоджуватись “Фаустом” з Валентином Дитюком у головній ролі, а 28-го лютого оперою Дж.Верді “Аїда” театр вшанує 80-річний ювілей видатного диригента Стефана Турчака. Та на цьому, звісно ж, не вичерпуються знакові події ювілейного сезону.

Людмила Монастирська у партіі Норми
Фото: Ксенія Панченко
Людмила Монастирська у партіі Норми

Весна головної оперної сцени країни буде, в першу чергу, позначена дебютами талановитих молодих співаків. 25 березня в опері “Євгеній Онєгін” відбудеться одразу кілька цікавих дебютів – головну партію виконуватиме киянин Юрій Юрчук, який вже кілька сезонів успішно співпрацює з Лондонською Королівською оперою, але ні в Києві, ні в України не співав ніколи. Разом з ним дебютуватиме і його партнерка – молода солістка нашого театру Ксенія Бахрітдінова (Татьяна Ларіна), котра цього сезону вже мала дуже вдалий дебют у головній партії в опері Дж.Пуччіні “Мадам Баттерфляй” (у цій партії Ксенію можна буде почути 29-го березня) та здобула престижну нагороду на Міжнародному конкурсі вокалістів у Мінську.

28 березня в опері “Алеко” вперше співатимуть Валентин Дитюк (Молодий циган) та Володимир Тишков (Старий циган). Користуючись нагодою, хочу звернути увагу читачів на імена цих двох надзвичайно талановитих молодих солістів.

31 березня стане парадом найяскравіших представників молодої генерації солістів – як оперних так і балетних – у проекті “Сліпуча молодість класики”. Це варто почути і побачити. Детальну програму та інформацію про проект можна знайти на офіційному сайті театру www.opera.com.ua

У квітні у виставах “Дон Карлос” Дж.Верді та “Норма” В.Белліні головні басові партії виконає соліст Берлінської опери – українець Євген Орлов, а в опері “Любовний напій” Г.Доніцетті заплановано дебют улюбленця київської публіки Валентина Дитюка (партія Неморіно). Готується до першого виконання заголовної партії в опері Дж.Верді “Ріголетто” провідний соліст театру Олександр Мельничук.

4 травня до Києва завітає наступна зіркова гостя – випускниця кіївської консерваторії, а нині прима Віденської опери Ольга Безсмертна. Вона візьме участь у виставі “Фауст” Ш.Гуно (Маргарита).

На 26 травня, разом з моїм колегою – диригентом Миколою Дядюрою та оперною трупою театру, ми готуємо ще один амбітний проект – вечір французької оперної музики “Gala de France”, а наступного дня (27 травня) у партії Кармен, в однойменній опері Ж.Бізе, відбудеться київський дебют Лєни Бєлкіної, яка вже стала улюбленицею публіки у багатьох країнах світу.

І це - лише невелика частина репертуару театру, гостинна зала якого чекає на наших поціновувачів 6 днів на щотижня.

До зустрічі в Опері!

Анатолій Солов’яненко Анатолій Солов’яненко , Головний режисер Національної опери України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram