ГоловнаБлогиБлог Алексея Дорошенко

Податковий Майдан – 2

Податковий Майдан при Януковичі став першим серйозним випробуванням на міцність попереднього режиму. Другий Майдан став його кінцем. І як політика, і як людини.С 2012 року поступово знищувався середній клас. Все почалось з невеликого бізнесу, який почав зникати з мапи України. Це потягло зростання безробіття, зниження купівельної спроможності населення, зростання соціальних витрат держави, проблеми в структурі економіці та у кінцевому рахунку до зниження ВВП.

У 2014 році новий уряд можна було сподіватись візьме курс на зміцнення середнього класу, який є опорою будь якої розвинутої держави та забезпечую економічну стабільність. Але не судилось. Міністр фінансів Наталія Яресько у своїй програмі зробила ставку на великий бізнес. Їй як представниці великого бізнесу можливо він ближче й зрозуміліше. Малий бізнес вже винищений, тому на черзі середній. У своїй розмові з фракціями у Верховній Раді стало чітко зрозуміло, що вона не має наміру слідувати коаліційним домовленостям, які були покладені до основи функціонування парламенту VIII скликання. Не вона їх складала й тому не має наміру їх дотримуватись.

Таким чином розпадається вся конструкція нинішньої влади, яка має на прапорі слова про спільні дії усіх проукраїнських сил.

Дивні ініціативи генерує Міністерство фінансів до якого увійшла нова потужна команда у кілька десятків людей. Найбільш шокуючими були введення спецрахунків для ПДВ та перехід до дев’яти літньої системи навчання. Остання ініціатива про скорочення строку загальнодержавного середнього навчання на два роки дає можливість економії 1 млрд.грн. щороку. Пропоную Наталії Яресько взагалі скасувати середню освіту та залишити лише початкову. З фінансової точки зору це надасть не меш ніж 5 млрд.грн.економії. А те, що ми повернемось до середини XIX століття це не так важливо. Потім щось зробимо.

Законопроект Кабінету Міністрів про «вдосконалення» системи електронного адміністрування податку на додану вартість, тобто спецрахунків вже вносився до Верховної Ради і повернувся знов до Кабміну. Але електронне адміністрування податку на добавлену вартість повинне бути скасоване. Яценюк вже забув які обіцянки він давав перед людьми, які його підтримали. А були обіцянки спрощення ведення бізнесу, надання рівних можливостей для усіх.

Введення ж таких рахунків вже було провальним експериментом багато років тому. Перш за все це приведе до вимивання оборотних коштів, яких зараз і так фактично не має. Далі буде подальший спад ділової активності та зубожіння населення. Тому якщо уряд не скасує спец рахунки для ПДВ Українська Асоціація постачальників торговельних мереж буде ініціювати проведення другого податкового Майдану.

Алексей Дорошенко Алексей Дорошенко , Директор Украинской Ассоциации поставщиков торговых сетей, управляющий партнер юридической компании PROXIMA
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram