ГоловнаБлоги

Нескромна чарівність української буржуазії

З першого квітня, коли змушені законом посадовці почали оприлюднювати свої декларації про майно та доходи за 2014 рік, Тransparency International Україна взяла виконання цієї норми закону на контроль.

Антикорупційна організація започаткувала нову традицію – щосереди вона публікує ДЕКЛАРАТОР UA, в якому у вигляді лаконічної інфографіки відслідковує, чи всі органи влади виконують закон, хто з них зволікає, а також ділиться "родзинками" знайденими в деклараціях. Наші аналітики та регіональні партнери постійно моніторять сайти органів влади, надсилають інформаційні запити, обробляють та аналізують дані із декларацій. За результатами зібраної інформації креативна команда виготовляє такий наочний інформаційний продукт, за допомого якого кожен українець може подивуватися автопарку голови рідної обладміністрації чи пожаліти бідних міністрів-безхатченків.

Кому цікаві декларації чиновників? Насамперед, варто розуміти, що це надзвичайно важливий метод контролю та тиску. Публічна декларація – це тест на доброчесність, матеріал для незручних питань, дані для виявлення конфлікту інтересів. Слідкувати за деклараціями посадовців після подій Революції Гідності має стати звичкою та модою для кожного. І наша місія – запровадити цю моду. Крім цього, за новими нормами антикорупційного законодавства, надання недостовірних даних у деклараціях може розцінюватися як незаконне збагачення та каратися позбавленням волі на строк до двох років. Подібну традицію також слід започатковувати.

Травневі свята виявилися багатими на знахідки у деклараціях посадовців. До вашої уваги родзинки тижня: міністр та його заступник лишилися без даху над головою, майстер-класи по тому як витрачати втричі більше за річний родинний бюджет, скромна чарівність розкішного життя керівництва НБУ, секрет голландських мільйонів та рейтинг автопарків керівників обласних держадміністрацій.

Всі випуски ДЕКЛАРАТОР UA публікуються тут.

Ольга Тимченко Ольга Тимченко , Керівник департаменту комунікації Transparency International Україна
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram