ГоловнаБлогиГаді Аль-Гаджрі

Посол Катару: Про Державу Катар, сьогодення та майбутнє відносин з Україною

18 грудня Держава Катар відзначила Національний день. Цей день уособлює цінності та ідеали, на яких засновано цю державу. Цього дня вшановують зусилля та жертви тих, хто брав участь у розбудові цієї передової країни. Ми згадуємо шейха Джасіма бін Мухаммада ат-Тані, що створив Державу Катар 18 грудня 1878 року. Саме він посіяв першу зернину нашої державності, а день його приходу до влади навіки закарбований у душі катарського народу.

Фото: islam.in.ua

Я хочу нагадати, що вже третій рік триває несправедлива блокада Держави Катар та пов’язана з нею практика — неправомірна, всупереч численним заявам на її виправдання. Держава Катар від початку кризи висловила готовність до діалогу для розв’язання розбіжностей між країнами-учасницями Ради співпраці арабських держав Арабської затоки на основі чотирьох принципів: взаємоповага, спільні інтереси, відсутність диктату в зовнішній політиці та невтручання у внутрішні справи.

Хочу наголосити, що наша країна, завдяки мудрому керівництву та солідарності свого народу, а також постійним мешканцям і дружнім країнам, спромоглася протистояти негативним наслідкам блокади й подолати їх.

З часу здобуття незалежності Держава Катар досягла великих успіхів у розвитку, а останніми роками ще й значного економічного піднесення. Всупереч новим викликам, що постали перед нею, вона багато чого досягла на регіональній та міжнародній арені. Зумівши диверсифікувати та зміцнити національну економіку, Катар став однією з країн із найшвидшими темпами економічного розвитк. Нині він реалізує свій план упровадження національних проєктів у галузі освіти, охорони здоров’я, інфраструктури в рамках Національної концепції розвитку до 2030 року.

Зовнішня політика Держави Катар ґрунтується на цінностях миру, безпеки, стабільності, співпраці та дружби між народами світу. Відповідно до цього ми постійно наголошуємо на тому, що конфлікти та розбіжності треба розв’язувати мирним шляхом на основі діалогу між сторонами. Роль Держави Катар у втіленні принципів цієї політики можна відзначити завдяки її ефективному посередництву в розв’язанні суперечок на регіональному та міжнародному рівнях.

У рамках своєї зовнішньої політики Держава Катар обрала стратегію на основі балансу між усталеними принципами, власною безпекою та економічними інтересами, а також відігравала роль посередника для пошуку справедливих рішень та врегулювання спорів у мирний спосіб.

Наша країна бере участь у всіх міжнародних і регіональних ініціативах, спрямованих на досягнення мирного співіснування, захисту довкілля, подолання бідності, докладає зусиль до боротьби з тероризмом та його причинами, зокрема надає підтримку та сприяння різноманітним установам ООН.

Держава Катар — перша країна, що підтримала проєкт лабораторій мережі ПРООН, щоб прискорити досягнення цілей сталого розвитку в 60 країнах, зокрема в Україні, адже такі лабораторії — це простір для випробувань, співпраці, аналізу та розвитку людських ресурсів на світовому рівні. Я також хотів би зазначити, що Міністерство закордонних справ Держави Катар та Фонд розвитку Катару визначили рамки співпраці з Організацією Об’єднаних Націй для підтримки 10 установ ООН. 

Обсяг допомоги Держави Катар, що її буде надано протягом кількох років для 10 установ ООН, становить 500 млн доларів. 28 млн доларів цієї допомоги спрямовано на Програму розвитку ООН: 8 млн щороку у 2019–2023 роках — на Управління Верховного Комісара ООН у справах біженців, 4 млн щороку — на ЮНІСЕФ, 15 млн доларів щороку — на Бюро Ради Безпеки з боротьби з тероризмом.

Українсько-катарські відносини налічують понад 25 років. За цей період нам вдалося налагодити справжнє партнерство, що ґрунтується на взаємній повазі та спільних інтересах. Держава Катар високо цінує ці дружні відносини й за посередництва Посольства Держави Катар в Україні прагне підняти їх до того рівня, на який вони заслуговують у контексті можливостей, відкритих для наших країн.

2019 року зроблені важливі кроки для підвищення рівня економічної співпраці, політичної координації з різних регіональних та міжнародних питань, зростання обсягу спільної торгівлі, що сягнув близько 40 млн доларів тільки в першій половині поточного року, а у 2018 році — близько 70 млн доларів. Підписано низку важливих угод, що, безумовно, сприятимуть співпраці між нашими країнами.

Українсько-катарське зближення в останні роки є очевидним. Ми досягли багатьох важливих цілей. Так, з’явилися прямі авіаційні рейси між Дохою та Києвом, набув чинності безвізовий режим — це дозволило збільшити число катарських туристів в Україні та українців у Державі Катар. Сформовано міжурядовий комітет з економічної, комерційної та технічної співпраці — 2018 року відбулися перші його засідання, цілком можливе проведення другої сесії в Україні 2020 року. Українсько-катарське зближення відбувається й у контексті підписання багатьох важливих угод, що розширять правові рамки двосторонніх відносин.

У 2010–2017 роках Держава Катар надала Україні значний обсяг надзвичайної гуманітарної та продовольчої допомоги, а також допомоги в галузі розвитку освіти та соціального забезпечення через неурядові організації. Звісно, така допомога не припиниться. 

Ми дуже цінуємо наші зв’язки з Україною, що перебуває в постійному розвитку. Обидві сторони зацікавлені досягти найвищого рівня відносин у контексті програм, проєктів та амбітних ідей, над реалізацією яких ми працюватимемо й далі.

Гаді Аль-Гаджрі 

Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Катар в Україні

Гаді Аль-Гаджрі Гаді Аль-Гаджрі , Надзвичайний і Повноважний Посол Держави Катар в Україні
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram